V kanadsko-avstrijski avtomobilski multinacionalki Magna v Hočah so na slovesnosti, s katero so danes uradno otvorili vrata lakirnice, med drugimi pomembnimi povabljenimi gostili tudi predsednika vlade.

Gostje so bili na otvoritvi popeljani po tovarni, na slovesnosti pa je zbrane ob premierju Marjanu Šarcu nagovorili še gospodarski minister Zdravko Počivalšek, slednji je še posebno zaslužen za prihod pomembnega globalnega delodajalca.

V naslednjih desetih letih Magna napoveduje najmanj tisoč novih delovnih mest.

Minister Počivalšek je ob ogledu proizvodnih obratov povedal: »Prišli smo do tega, da odpiramo strateško investicijo, ki je začetek enega novega razvoja avtomobilske industrije v Mariboru in širši okolici in verjamem, da bodo, glede na to, da so v Magni že zaprosili za okoljevarstveno soglasje za drugo in tretjo fazo, s tem procesom investicije na tem prostoru tudi nadaljevali.«

Govorca sta bila tudi predsednik Magne Europe Günther Apfalter in prvi mož hoške tovarne David Adam. Ob koncu so štirje velikaši s simboličnim vklopom stikal slovensko Magno, lakirnico v kar 29. državi, osvetlili na zemljevidu sveta.

Slavnostnega dogodka se je udeležil tudi predsednik vlade Marijan Šarec, ki je v nagovoru povedal: “Tisti, ki smo to kalvarijo spremljali bolj od daleč, gradnjo tega objekta, oziroma pridobivanje dokumentacije, ali pa že od samega začetka, ko se je začelo o tem govoriti, si verjetno nikoli ne bomo mogli predstavljati tega veselja, ki ga danes doživljata nekdanji predsednik vlade in seveda minister za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Lahkih poti ni

Šarec je spomnil tudi na težave s katerimi so se investitorji srečevali: “V Sloveniji je včasih težko izpeljati kakšen projekt, ni pa nemogoče. Res pa je, da lahkih poti ni. Verjamem, da to ni konec, ampak da je šele začetek, tako kot je bilo tudi že večkrat rečeno, da se bodo tukaj še odpirala delovna mesta, da se bo tukaj proizvajalo z visoko dodano vrednostjo.

“Včasih slišimo, da slovensko okolje ni preveč naklonjeno investicijam, vendar to ne drži. Zagotovo je Slovenija dežela, ki je naklonjena tudi tujim investicijam in čeprav je včasih prej nekaj težav, se na koncu tudi izpeljejo,” še je povedal premier.

Nova delovna mesta za Maribor in okolico

146, 4 milijonov evrov je vredna prva faza naložbe, z njo pa naj bi Magna v skladu s pogodbo do leta 2022 zaposlila nekaj več kot 400 ljudi, v naslednjih desetih letih pa se napoveduje najmanj tisoč novih delovnih mest. Trenutno je v obratih zaposlenih nekaj več kot 200 delavcev.

Proizvodnja že v teku

Magnina lakirnica je po nekaj zapletih zaradi okoljevarstvenega dovoljenja sredi marca z rahlo zamudo začela s poskusno proizvodnjo, kot so poročali okoliški prebivalci, tovornjaki med proizvodnimi obrati že vozijo. Direktor Magne David Adam je povedal, da je trenutno proizvodnja v testni fazi, za pravi zagon bo potrebnega še nekaj časa in dokumentacije. Vse nadaljne faze širjenja lakirnice in povečevanja proizvodnje pa bodo, kot že večkrat povedano, odvisne od povpraševanja potrošnikov.