V Srbiji so se danes poslovili od patriarha Srbske pravoslavne cerkve Irineja, ki je umrl v petek za posledicami covida-19. Na pogrebu se je zbralo več tisoč ljudi, pri čemer nekateri med njimi ne upoštevajo ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Bogoslužje je potekalo v cerkvi svetega Save v Beogradu, kjer so Irineja tudi pokopali.

Od Irineja se je danes med drugim z nagovorom v cerkvi poslovil srbski predsednik Aleksandar Vučić. Poudaril je, da je bila ljubezen osnova patriarhove vere. Njegova Srbija pa je bila Srbija, ki jo je tudi sam ustvarjal, to je Srbija miru, Srbija, ki razume in zbira, je dejal po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Predsedujoči predsedstvu BiH Milorad Dodik pa je poudaril, da je imel Irinej moč, da je zbral Srbe ne glede na to, kje živijo. “Danes nas je zbral njegov odhod, doslej pa so nas zbirali njegovi prihodi,” je dejal.

Ukrepi proti covid-19, a jih nekateri niso upoštevali

Verniki so lahko pogreb spremljali v cerkvi ali pa prek dveh velikih zaslonov pred njo. V cerkvi se niso smeli približati krsti s pokojnikom. Cerkvene oblasti so ljudi pozvale, naj spoštujejo ukrepe za zajezitev virusa, vendar pa nekateri tega niso upoštevali.

Ukrepe so kršili že v soboto, ko so se lahko verniki od patriarha poslovili v stolnici svetega nadangela Mihaela. Številni so poljubljali pleksi steklo, s katerim je bilo prekrito patriarhovo truplo. Prejemali pa so tudi obhajilo z isto žlico.

“Ne bojim se virusa,” je dejal 32-letnik, ki se je udeležil pogreba. “Vera je močnejša od vsega,” je povedal, pri čemer je imel zaščitno masko pod brado.

Ukrepe so kršili že v soboto, ko so se lahko verniki od patriarha poslovili v stolnici svetega nadangela Mihaela. Številni so poljubljali pleksi steklo, s katerim je bilo prekrito patriarhovo truplo. Prejemali pa so tudi obhajilo z isto žlico.

Zadnjič na pogrebu metropolita v Črni gori

90-letnika so v bolnišnico sprejeli 4. novembra, ko so mu tudi potrdili okužbo z novim koronavirusom. Pred tem se je v črnogorski prestolnici Podgorica udeležil pogreba metropolita Srbske pravoslavne cerkve v Črni gori Amfilohija, ki je tudi umrl zaradi covida-19.

Pogreb, ki se ga je udeležilo več tisoč ljudi, velja za eno od žarišč okužb z novim koronavirusom. Večina na pogrebu ni spoštovala zaščitnih ukrepov za preprečevanje okužb. Številni niso nosili zaščitnih mask. Nekateri so celo med pogrebnim mimohodom poljubljali Amfilohijevo truplo.

Patriarh Irinej, ki se je zadnjič pojavil v javnosti prav na Amfilohijevem pogrebu, je v svojih javnih nastopih podpiral sedanje srbsko politično vodstvo, posebno predsednika. Bil je tudi glasen kritik protivladnih protestov proti Vučiću leta 2019 in nasprotnik samostojnosti Kosova. Pogosto je kritiziral skupnost LGBT v državi in nasprotoval paradi ponosa

Patriarh Irinej, ki se je zadnjič pojavil v javnosti prav na Amfilohijevem pogrebu, je v svojih javnih nastopih podpiral sedanje srbsko politično vodstvo, posebno predsednika. Bil je tudi glasen kritik protivladnih protestov proti Vučiću leta 2019 in nasprotnik samostojnosti Kosova. Pogosto je kritiziral skupnost LGBT v državi in nasprotoval paradi ponosa. Njegovega naslednika bodo predvidoma izvolili v treh mesecih, navajajo agencije.