V obeh državah se povečuje tudi število opravljenih testov okuženih oseb.

V Avstriji je do danes zaradi koronavirusne bolezni 19 umrlo najmanj 52 ljudi. Z novim koronavirusom je v Avstriji okužen 6601 človek. Skupno so opravili doslej 35.995 testov na okužbo, poroča danes na spletni strani avstrijski dnevnik Kronen Zeitung.

Zadnja smrtna žrtev v Avstriji je 79-letnik, ki je hkrati tudi prva smrtna žrtev v zvezni deželi Predarlsko. V Avstriji tako sedaj ni več nobene zvezne dežele, ki ne bi imela tudi smrtnega primera zaradi covida-19, še poroča časnik.

Največ potrjenih okužb ima Tirolska

Po navedbah avstrijskega ministrstva za zdravje so sicer do 15. ure potrdili najmanj 49 smrtnih žrtev ter 6398 primerov okužb z novim koronavirusom.

Največ potrjenih okužb ima Tirolska, 1623, sledita Zgornja Avstrija s 1054, in Spodnja Avstrija s 873 potrjenimi okužbami. Na avstrijskem Štajerskem so potrdili 699 okužb, na avstrijskem Koroškem 183. Najmanj okužb z novim koronavirusom, 115, so doslej potrdili na Gradiščanskem. Po besedah avstrijskega ministrstva za zdravje Rudolfa Anschoberja je doslej slabih 89 odstotkov okuženih imelo mile bolezenske znake in so okrevali v domači oskrbi.

90 oseb zdravili na intenzivnih oddelkih

V Avstriji je v sredo 630 bolnikov s covidom-19 potrebovalo bolnišnično oskrbo. 90 oseb so zdravili na intenzivnih oddelkih, je še poročal časnik. Po svetu pa je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA sedaj potrjenih 487.648 primerov okužb z novim koronavirusom, od tega 81.782 na Kitajskem. Ozdravelo je 117.749 ljudi.

V Švici več kot 10.000 okuženih z novim koronavirusom

Tudi Švica se je danes pridružila skupini držav, ki imajo več kot 10.000 potrjenih okužb z novim koronavirusom. Ministrstvo za zdravje je danes potrdilo 10.661 okužb, kar je skoraj tisoč več kot dan prej. Koronavirusni bolezni 19 je podleglo 161 oseb. Najhuje je v švicarskem kantonu Ticino, ki meji na Italijo. Tu so potrdili 393 primerov na 100.000 oseb ter okoli dve petini smrti zaradi covida-19.

Švica sodi med države, kjer opravijo največ testov glede na število prebivalcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kazen za neupoštevanje varnostne razdalje

Od 24. februarja, ko so potrdili prvi primer, so opravili 91.400 testov, od tega jih je bilo 14 odstotkov pozitivnih, so sporočili iz zvezne agencije za javno zdravje. V okviru ukrepov za zajezitev širjenja okužbe je vlada ukazala zaprtje šol, restavracij in trgovin, ki niso nujne za preživetje. Prejšnji petek so prepovedali tudi druženje skupin, kjer je več kot pet ljudi. Vsem, ki ne upoštevajo varnostne razdalje dveh metrov, pa grozi kazen.

Predstavnik ministrstva za zdravje Daniel Koch je danes opozoril, da je še prezgodaj, da bi razmišljali o omilitvi ukrepov. »Najprej moramo imeti dokaz, da smo dosegli vrh epidemije, kar pa še ni tako,« je dodal.

Nadzor državljanov preko telefona

Ta teden je na dan prišlo, da bo telekomunikacijsko podjetje Swisscom, ki je v večinski državni lasti, oblastem dal dostop do podatkov o telefonih, da bodo lahko nadzorovali, ali državljani upoštevajo ukrepe glede prepovedi druženja. To pa je sprožilo val ogorčenja v državi.

Koch je danes sicer pojasnil, da ne bodo nadzorovali gibanja državljanov v realnem času, ampak bodo podatke uporabili za retrospektivno analizo.