Ko je Finska pred nekaj dnevi naznanila, da se želijo pridružiti Natu, je Rusija napovedala posledice.

Finsko državno energetsko podjetje Gasum je danes potrdilo, da so se vse dobave plina iz Rusije ustavile. Obenem so zagotovili, da motenj za odjemalce ne bo, polnilne postaje pa da bodo obratovale kot običajno.

“Nihče ne bo nikomur ničesar dobavljal zastonj”

Gazprom Export je v petek popoldne, 20. maja, Gasum obvestil, da bo dobava zemeljskega plina Finski po pogodbi z Gasumom prekinjena v soboto, 21. maja ob 4. uri zjutraj po srednjeevropskem času,” so po poročanju tujih virov sporočili iz finskega podjetja.

Dejali so, da se jim zdi zelo žalostno, da je dobava ustavljena. “Vendar smo se na to situacijo skrbno pripravili in zagotovili, da ne bo motenj v transportnem omrežju,” so še včeraj javili iz finskega plinskega podjetja Gasum. Podjetje bo še naprej oskrbovalo finske kupce s plinom iz drugih virov preko plinovoda Balticconnector, ki povezuje Finsko z Estonijo. Finska je med državami, ki večino plina uvozijo iz Rusije, vendar plin predstavlja le med 5-10 odstotkov letne porabe energije v državi.

Ruski predsednik Vladimir Putin je že pred časom napovedal, da bo Rusija za zemeljski plin sprejemala zgolj plačila v rubljih, kupci pa bodo morali odpreti račune v rubljih, ali pa bo dobava plina prekinjena. Gazprom je tako minuli mesec že ustavil dobavo plina Poljski in Bolgariji, ker plina nista želeli plačati v rubljih. Zahtevo po plačilu v rubljih je prav tako zavrnil Gasum in v torek ocenil, da bi lahko Rusija kmalu prekinila dobavo plina tudi Finski.

Finska je med državami, ki zavračajo plačevanje plina v rubljih, kar zahteva Rusija od “neprijateljskih” držav. Toda minilo je le nekaj dni, odkar je država potrdila, da se namerava pridružiti zvezi Nato. To je razjezilo Rusijo, ki je posvarila Finsko, da gre za napako, ki bo imela posledice. Preteklo nedeljo je prekinila tudi dobavo električne energije Finski.

Na vprašanje o zadevi je tiskovni predstavnik Kremlja dejal, da je “očitno, da nihče ne bo nikomur ničesar dobavljal zastonj“. Bodo torej sledile še druge države, ki ne želijo plačevati plina v rubljih, ali gre samo za maščevanje nad Finsko?