Rekordne temperature kar vabijo med sveže valove morja. Previdno, sproščeno plavanje se namreč letos lahko sprevrže v najhujšo nočno moro!

Že pred sezono so tako z naših kot tudi s hrvaških obal poročali o nenavadno velikih količinah meduz. Če so bile te pred sezono predvsem neškodljive, morda le neprijetne na pogled, strokovnjaki opozarjajo na porast števila meduz imenovanih kompas, ki pa lahko pustijo grozne posledice.

Ogromno meduz

Največ nevarnih meduz trenutno opažajo v zahodni Istri od koder že prihajajo opozorila. Njihove lovke lahko zrastejo do enega metra, v stiku s kožo pa povzročijo pekoče opekline, posledice pa so na koži vidne še dolgo časa.

Vzela je meduzo in jo stisnila. Ko jo je opekla, jo je spustila, ta pa jo je ožgala na trebuhu. Peklo je tudi mene, ko me je prijela za roko. Peče kot kopriva. Po skoraj 12 letih je na mestu še vedno brazgotina,” je o svoji izkušnji na Dnevnik.hr dejal Marko, poroča žurnal24.si.

Strokovnjaki opozarjajo, da je potrebno biti v bližini meduze previden, lahko pa jo poskusite odriniti s plavutko, čevljem ali drugim predmetom, nikar pa se je ne dotikajte.

Pri stiku z meduzo je mesto opekline potrebno takoj oprati z morsko vodo, nato pa nanesti kremo, ki bo kožo hladila. S tem boste s kože odstranili morebitne preostale ožigalke. Tekoče sladke vode nikoli ne smete uporabiti za spiranje bolečega mesta, bolečino namreč sladka voda še okrepi. 

Kompas meduza ima na vrhnji strani značilen vzorec

Če vas po stiku z meduzo obide slabost ali pa celo vrtoglavica in povišana telesna temperatura, je dobro obiskati zdravnika.

Največ jih je mogoče najti dlje od obale

Strokovnjaki še poročajo, da se omenjene nevarne meduze nahajajo predvsem v pasu 300 do 400 metrov od obale. V tem času je torej priporočljivo, da se med plavanjem zadržujete v bližini obale in ste previdni pri skoku v vodo s plovil.

Po pameti torej. Večinoma se zadržujejo 300 do 400 metrov od obale, torej se jim je mogoče izogniti, je za portal dnevnik.hr povedal Paolo Paliaga s Fakultete za naravoslovje v Pulju. V velikem številu so jih opazili predvsem na plažah Rovinja pri Pulju.