Da bi ublažili posledice energetske draginje, namerava nizozemska vlada državljanom pomagati pri poplačilu stroškov za elektriko in plin. To je danes v nagovoru ob začetku parlamentarnega leta, v katerem tradicionalno razkrije prihajajoče vladne načrte, povedal nizozemski kralj Willem Aleksander.

Boleče je, da državljani ne zmorejo več plačevati njihovih računov, je v današnjem nagovoru v Haagu po poročanju agencij izpostavil nizozemski kralj.

Pomoč namenjena družinam nižjega in srednjega razreda

“Eden od neposrednih rezultatov vojne v Ukrajini in mednarodnih sankcij proti Rusiji je, da so plin, elektrika in hrana postali veliko dražji,” je dejal in v isti sapi napovedal več kot 18 milijard evrov težak sveženj ukrepov, namenjen predvsem družinam nižjega in srednjega razreda. Ob tem je tudi priznal, da navkljub načrtovanim ukrepom posledic podražitev državljanom ne bodo mogli povrniti v celoti.

Kot je pojasnil, bo vlada določila zgornjo mejo kritja stroškov za elektriko in plin, razliko do tržne cene pa bodo pokrili z neposrednimi nakazili energetskim podjetjem. Zgornjo mejo bodo določili glede na povprečno porabo gospodinjstev v začetku letošnjega leta, torej še pred začetkom ruske invazije na Ukrajino in zvišanjem cen energentov.

Kdor bo porabil več od določenih količin energije, bo moral te plačati pod tržni ceni, je pojasnil Willem Aleksander.

Koalicijska vlada pod vodstvom premierja Marka Rutteja poskuša s temi potezami preprečiti, da bi državljani zaradi izjemno visokih energetskih stroškov zašli v finančne težave, še poroča nemška tiskovna agencija dpa.

STA