Iz nemške letalske družbe Lufthansa so sporočili, da odpovedujejo več kot tisoč letov, predvidenih za sredo, ko je napovedana stavka.

Letališča po Evropi imajo že vse poletje velike težave, potem ko so se sprostile covidne omejitve, ki so ponovno oživile turistični sektor. Letališča in letalske družbe se soočajo s pomanjkanjem delovne sile, ki vodi v odpovedi in zamude letov, dolge čakalne vrste in izgubljeno prtljago.

Lufthansa je bila po navedbah francoske tiskovne agencije AFP tako letošnje poletje primorana odpovedati že okoli 6000 letov, v nemškem letalskem sektorju pa po izračunih inštituta za gospodarske raziskave IW manjka več kot 7000 delavcev.

Prosijo za višje plače

Nemški sindikat Verdi je Lufthansino letališko osebje za sredo pozval k stavki, s čimer bi v pogajanju za višje plače povečali pritisk na vodstvo tega nemškega letalskega prevoznika. Stavka naj bi se pričela v sredo ob 3.45 in naj bi trajala do četrtka do 6. ure, pri čemer Verdi opozarja, da bo stavka povzročila odpovedi in zamude letov.

Verdi se po navedbah nemške tiskovne agencije dpa pogaja v imenu okoli 20.000 članov osebja na letališčih, vključno s tehniki in logističnimi delavci. Brez njihovih storitev letala ne morejo vzleteti.

Sindikat je prvotno Lufthansino ponudbo za zvišanje plač zavrnil, se je pa strinjal o nadaljevanju pogajanj v začetku avgusta. Verdi sicer zahteva 9,5-odstotno zvišanje plač, kar pomeni vsaj 350 evrov mesečno. Prav tako zahteva, da bi minimalna urna postavka znašala 13 evrov.

Pogajalec sindikata Christine Behle je prepričan, da je predlagani dvig plač v luči delovne obremenjenosti, visoke inflacije, ki je v Nemčiji pretekli mesec dosegla 7,6 odstotka, in znižanja plač med pandemijo upravičen.

STA