Matjažu Škorjancu, ki je bil v Mariboru že obsojen zaradi izdelave zlonamerne kode in so ga nedolgo nazaj nemški policisti ujeli med kontrolo prometa, želijo soditi še v Ameriki.

Prejšnji teden je nemška zvezna policija aretirala Matjaža Škorjanca,za katerim so ameriške oblasti izdale mednarodni zaporni nalog za izročitev. Ustavili so ga, poroča Večer, na avtocesti med Münchnom in Salzburgom, menda med opravljanjem nadzora prometa in kasneje odkrili, da je iskan, zato so mu odvzeli prostost in ga privedli pred preiskovalnega sodnika. Zaradi zagotovitve izročitve je sedaj v enem od nemških zaporov.

Obtožnice proti štirim osumljenim

Zvezno sodišče v ameriški prestolnici Washington pa je sredi junija letos, še pišejo, objavilo doslej zapečatene obtožnice proti Američanu, Špancu in dvema Slovencema zaradi kriminalnega združevanja ter bančnih in drugih prevar prek spletnega hekerskega foruma Darkode, ki so ga leta 2015 zaprli. Obtožnice so vložene proti 32-letnemu Matjažu Škorjancu iz Maribora, 35-letnemu Mentorju Leniqiju iz Gorišnice, 40-letnemu Florenciu Carro Ruizu iz španske Vizcayje in 26-letnemu Američanu Thomasu McCormicku.

Povzročili za 4,5 milijona dolarjev škode

V obtožnici navajajo, da so v času od septembra 2008 do decembra 2013 svojim žrtvam, ki so jim pokradli zasebne podatke, med drugim o bančnih računih in kreditnih karticah, povzročili za 4,5 milijona dolarjev škode. Krivi naj bi bili kriminalnega združevanja, bančnih prevar, vdorov v računalnike, kraje identitete, računalniških vdorov in izsiljevanja. Obtoženim v primeru obsodbe grozi do 50 let zaporne kazni. Osumljeni McCormick naj bi bil zadnji administrator Darkoda, ki ga je ustanovil in kot prvi upravljal Škorjanc. Zaščiteni spletni forum hekerjev za razvijanje, trgovanje in delitev hekerskih programov, informacij in idej pa je bil zaprt pred štirimi leti v veliki mednarodni policijski operaciji Shrouded Horizon (Zakrito obzorje), ki so jo izvedli v 19 državah. Policisti so preiskali ali zaprli 70 članov elitnega hekerskega foruma.

Program za kraje je oglaševal

Škorjanca, ki je v svetu spletnega kriminala znan kot Iserdo, obtožujejo, da je ustvaril program Butterfly (mariposa, metulj) Bot ali BFBOT in ga prodajal na forumu Darkode, kjer ga je oglaševal kot program, ki lahko ukrade gesla za spletne finančne storitve uporabnikom iskalnikov Internet Explorer in Firefox. Program pa naj bi bil sposoben tudi spreminjati elektronske zapise.

Že obsojen na štiri leta in deset mesecev zapora

V Mariboru, tako še Večer, je bil Mariborčan zaradi izdelave zlonamerne kode Butterfly že obsojen na štiri leta in deset mesecev zapora, saj je med marcem 2008 in majem 2011 izdeloval program, s katerim je bilo moč vdreti v tuje informacijske sisteme. Med glavnimi kupci naj bi bila španska kriminalna združba, ki naj bi bila s programom vdrla v računalnike po vsem svetu in jih združila v omrežje Mariposa. Tožilstvo je prepričano, da so kupci kodo uporabljali kot orodje za izvajanje nezakonitih dejanj, kot je kraja gesel in drugih tajnih podatkov. Osumljeni Mariborčan pa naj bi jim svetoval in dajal navodila za uporabo. S prodajo kode je zaslužil najmanj 114.000 evrov, sicer pa škodo, ki so jo drugi s to kodo povzročili na več tisoč računalnikih po vsem svetu, po navedbah tožilstva ocenjujejo na več deset milijonov evrov. Po 50 izpeljanih narokih je bil dve leti kasneje na mariborskem sodišču obsojen na skoraj 5 let zaporne kazni ter 3000 evrov stranske kazni in odvzem 141.451 evrov.