Evropska komisija državam članicam Evropske unije (EU) predlaga, da se Madžarski zamrzne evropska sredstva v višini okoli 7,5 milijarde evrov, je danes sporočil evropski komisar za proračun Johannes Hahn. Komisija se je za to odločila zaradi pomanjkljivosti na področjih, javnega naročanja in boja proti korupciji, ki predstavljajo tveganje za proračun EU.

Kot je pojasnil komisar za proračun, se je komisija odločila, da Svetu EU predlaga zamrznitev evropskih sredstev v višini okoli 7,5 milijarde evrov, kar predstavlja več kot tretjino madžarskih kohezijskih sredstev. Gre za nadaljevanje postopka v okviru mehanizma pogojevanja izplačila evropskih sredstev z vladavino prava, ki je namenjen zaščiti finančnih interesov EU pred kršitvami načel pravne države.

Odločitev bo znana v največ treh mesecih

Svet EU ima zdaj en oziroma največ tri mesece časa, da odloči o predlogu za zamrznitev sredstev. Za potrditev je potrebna kvalificirana večina, kar pomeni najmanj 55 odstotkov oziroma 15 držav članic, v katerih živi najmanj 65 odstotkov celotnega prebivalstva EU. Zamrznitvi se obeta potrditev, čeprav Madžarska upa, da se to ne bo zgodilo, so za STA povedali viri pri EU.

V tem času bo komisija pozorno spremljala razmere in Svet obveščala o morebitnih relevantnih elementih, ki bi lahko vplivali na njeno oceno, so pojasnili v Bruslju. Madžarska se je sicer zavezala, da bo komisijo o izpolnitvi ključnih pogojev obvestila do 19. novembra. Hahn je zato države članice pozval, naj rok za odločitev podaljšajo na tri mesece.

Madžarska vlada je sicer že napovedala več ukrepov, da bi ugodila zahtevam EU. Več zakonodajnih predlogov na področju boja proti korupciji in javnega naročanja naj bi v madžarskem parlamentu predstavila prihodnji teden.

Bruselj je mehanizem pogojevanja evropskih sredstev z vladavino prava proti Madžarski uradno sprožil aprila. Tedaj je komisija sporočila, da je glavno področje, pri katerem bi lahko obstajale kršitve vladavine prava, javno naročanje. Poleg tega so izrazili zaskrbljenost zaradi pomanjkanja celovitega okvira za boj proti korupciji. Strani sta si nato v naslednjih mesecih izmenjali več pisem, da bi v dialogu razrešili obstoječa vprašanja, vendar očitno dogovora vsaj zaenkrat nista dosegli, poroča STA,