Dosedanji veleposlanik v ZDA Tone Kajzer, ki je bil odpoklican s tega položaja, je zapisal, da odhaja z dvignjeno glavo. Na Facebooku je dodal še, da vedno deluje v skladu z demokratičnimi vrednotami, kot karierni diplomat pa se bo vedno zavzemal za “dobrobit in krepitev naše diplomacije“.

Kršil zakon o zunanjih zadevah

Tako bom deloval tudi naprej, kamorkoli mi bo ljubi Bog pokazal pot naprej,” je napisal v današnji objavi na Facebooku.

Vlada je Kajzerja odpoklicala, potem ko naj bi ta predsedniku stranke SDS Janezu Janši posredoval vsebino diplomatske depeše, ki je zadevala prošnjo predsedniške kandidatke Nataše Pirc Musar, da se njena kandidatura objavi na vidnem mestu v veleposlaništvu za zbiranje podpisov za podporo. V torek je odpoklic podpisal še predsednik Borut Pahor.

Zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je že prejšnji teden Kajzerja poklicala na pogovor v Ljubljani, je v torek v New Yorku zatrdila, da je veleposlanik kršil zakon o zunanjih zadevah, zato je bil predčasen odpoklic nujen.

Kajzer je na Facebooku zatrdil, da je s spletne strani predsednika republike izvedel, da je odpoklican. Dodal je, da se sodelavcem na veleposlaništvu v Washingtonu zahvaljuje “za podporo in pomoč pri razvoju slovensko-ameriškega prijateljstva in zavezništva”.

Tone Kajzer je bil na položaj veleposlanika v ZDA imenovan jeseni 2020, v času vlade Janeza Janše, in je zamenjal predčasno odpoklicanega Staneta Vidoviča. Pred tem je bil državni sekretar na zunanjem ministrstvu.

STA