Na današnjem zasedanju finančnih ministrov držav članic skupine G7 v Nemčiji se je sedem držav zavzelo, da bodo Ukrajini namenile dodatno pomoč v višini 9 milijard evrov za financiranje delovanja ukrajinske vlade in zagotovitev nadaljnje podpore Ukrajini ob ruski invaziji.

Kijev zaprosil za bistveno večjo vsoto

Ukrajini bomo še naprej stali ob strani v tej vojni in po njej, pripravljeni smo storiti še več, če bo potrebno,” so v skupni izjavi dejali finančni ministri skupine G7.

Zaenkrat še ni jasno, ali bodo sredstva dodeljena izključno v obliki nepovratnih sredstev ali tudi v obliki posojil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je v četrtek sporočil nemški finančni minister Christian Lindner, bo Nemčija v ta sklad prispevala približno milijardo evrov nepovratnih sredstev, ZDA pa so se zavezale, da bodo Ukrajini namenile 7,5 milijarde dolarjev.

Vlada v Kijevu je sicer zaprosila za pomoč v višini približno 5 milijard evrov na mesec za tri mesece, česar trenutne obljube ne bodo dosegle.

Po preteku treh mesecev bo tako morda potrebna dodatna podpora, saj Ukrajina med drugim potrebuje denar za izplačilo pokojnin in plač državnih uslužbencev.

STA