Krsto kraljice Elizabete II., ki bo od danes štiri dni v Westminstru pred ponedeljkovim pogrebom monarhinje, so izdelali pred najmanj 32 leti. Narejena je iz danes že zelo redkega angleškega hrasta in znotraj obložena s svincem ter je identična krsti, v kateri so lani pokopali kraljičinega soproga princa Philipa.

Ni znano, kdo jo je izdelal

Kdo je izdelal krsto, ni znano. Pogrebno podjetje Leverton & Sons je za časnik Times sporočilo, da so jo skupaj s krsto, v kateri je pokopan kraljičin soprog, dobili leta 1991, ko so prevzeli skrb za pogrebe v kraljevi družini. To pomeni, da je stara že več kot 32 let.

Narejena je iz danes že zelo redkega angleškega hrasta. V skladu s kraljevo tradicijo je obložena s svincem, da se posmrtni ostanki po pokopu v kripti dlje ohranijo. Svinec namreč preprečuje dostop zraka in vlage do posmrtnih ostankov, je pa zaradi njega krsta zelo težka. Kraljičino krsto mora tako nositi osem nosačev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vir: The Royal Family

Pokrov krste je izdelan tako, da je nanj mogoče varno pritrditi dragocene predmete, kot so krona, žezlo in vladarsko jabolko. Ti bodo na krsti, medtem ko bo ta v Westminstru in med pogrebom monarhinje, ki bo potekal v ponedeljek.

Posebni so tudi medeninasti ročaji krste, ki jih je po pisanju Timesa posebej izdelalo neko podjetje iz Birminghama.

STA