Na ulicah Londona si je več sto tisoč ljudi ogledalo pogrebni sprevod s krsto kraljice Elizabete II., ki je po bogoslužju v Westminstrski opatiji krenil skozi prestolnico do Hyde Parka. Za krsto, ki bo sedaj nadaljevala pot proti Windsorju, so znova korakali kraljičini otroci.

Polne ulice Londona ob tej priložnosti utihnile

Na čelu spremstva krste ob kočiji, ki jo vleče 142 pripadnikov mornarice, je bil znova kralj Karel III., ob njem pa so hodili sestra, princesa Anne, ter brata, princa Andrew in Edward. Krsto sta spremljala tudi njena vnuka, prestolonaslednik princ William in njegov brat Harry. Preostali ožji člani kraljeve družine so jim sledili v avtomobilih. Kraljica soproga Camilla in valižanska princesa, soproga princa Williama, Catherine sta se peljali skupaj, z njim pa tudi Williamova in Catherinina starejša otroka George in Charlotte. V drugem avtomobilu sta jim sledili Harryjeva soproga Meghan in Edwardova soproga Sophie.

V sprevodu ob zvokih žalnih koračnic je sodelovalo še več sto drugih vojakov iz vsega Združenega kraljestva in držav skupnosti Commonwealth, policistov ter sodelavcev nacionalnega zdravstvenega sistema NHS.

Sprevod se je odvil po promenadi Horse Guards Parade, ulici The Mall, ki povezuje trg Trafalgar Square in Buckinghamsko palačo, in nato do slavoloka Wellington Arch v Hyde Parku. Gre za podobno pot, po kateri so vsak junij že potekale parade ob uradnem praznovanju kraljičinega rojstnega dneva.

Nekatere izmed sicer najbolj polnih ulic Londona so ob tej priložnosti utihnile, medtem ko so se zbrani ljudje v tišini poklanjali preminuli monarhinji. So pa vsako minuto zazveneli zvonovi v stolpu Big Bena.

Popolne drug del pogrebnih slovesnosti

Ob prihodu v Hyde Park so krsto prestavili v pogrebno vozilo, ki jo je odpeljalo proti nekaj več kot 50 kilometrov oddaljenemu Windsorju. Tam se bo popoldne odvil drugi del pogrebnih slovesnosti.

Malo po 16. uri po srednjeevropskem času bo po ulicah mesta krenil še en pogrebni sprevod s krsto, in sicer do kapele svetega Jurija v Windsorskem gradu, ki jo kraljeva družina pogosto izbira za poroke, krste in pogrebe.

Ob koncu bogoslužja z 800 udeleženci bodo krsto spustili v družinsko grobnico v spominski kapeli Jurija VI., kjer bo ležala ob svojem lani preminulem soprogu, princu Philipu. Poleg njega tam že počivajo tudi njeni starši in sestra Margareta. Ob 19.30 po lokalnem času bo nato potekal še pogrebni obred v ožjem družinskem krogu.

Pred tem je slovo od kraljice opoldne potekalo v Westminstrski opatiji, kjer se je bogoslužja udeležilo okrog 2000 gostov, med njimi več sto voditeljev držav in predstavnikov drugih kraljevih družin iz vsega sveta.

STA