Evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides je danes pozvala 27 ministrov za zdravje v državah članicah EU, naj preostanek poletja izkoristijo za priprave na pričakovani novi val okužb s covidom-19 jeseni in pozimi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za novi val značilnih vse več hudih primerov bolezni in hospitalizacij

Zaradi morebitnega poslabšanja epidemioloških razmer je ključnega pomena, da smo vsi pozorni. Poletne mesece je treba izkoristiti za sprejetje potrebnih zdravstvenih ukrepov, ki nas bodo jeseni in pozimi pripeljali skozi naslednjo fazo pandemije,” je dejala evropska komisarka.

Ker prebivalci Evrope kljub naraščajočemu številu primerov večinoma uživajo poletje brez omejitev, si je treba še naprej prizadevati za zajezitev pandemije, je poudarila in pri tem opozorila, da je za novi val značilnih vse več hudih primerov bolezni in hospitalizacij.

Kiriakidesova je pozvala tudi k okrepljenim prizadevanjem v zvezi s primarnim cepljenjem proti covidu-19 in dodatnimi odmerki, pripravi prihodnjih kampanj cepljenja na podlagi cepiv proti podrazličicam omikron ter celoletnemu nadzorovanju in testiranju.

Zdravstveni organi morajo zagotoviti ustrezne zaloge medicinske opreme in pripraviti načrte za nepredvidljive razmere, ki bodo omogočili varno vrnitev na delo in v šolo po poletnih počitnicah, je še dodala.

STA