Zaradi pandemije je prišlo do povečanja povpraševanja po odpadnih surovinah, to pa vpliva na ceno. Porast cen je opazen tako v Avstriji kot tudi v Sloveniji.

Po navedbah štajerskih združenj za ravnanje z odpadki so cene odpadnega papirja in kovin močno narasle. Zaradi skrajšanega delovnega časa, ki je bil posledica epidemije, je prišlo v podjetjih do pomanjkanja surovin.

Pomanjkanju surovin sledijo visoke cene

Višje cene odpadnega papirja so po navedbah Christian Schreyer, generalnega direktorja krovne organizacije štajerskih združenj za ravnanje z odpadki, povezane z načinom življenja, ki smo ga razvili med epidemijo.

Zaradi velikega povpraševanja po toaletnem papirju, večji količini kartonskih embalažah hrane in poslanih pošiljk, je prišlo do pomanjkanja tovrstnih surovin. Posledično se je povečalo povpraševanje po recikliranih surovinah, kar je vplivalo na povišanje cen.

S ponovnim začetkom množične gradnje in zagonom gospodarstva se je povečalo tudi povpraševanje po kovinah. Tako se staro železo, po besedah Schreyerja, uporablja vsepovsod. Dodaja primer Turčije, ki ima velike zahteve po odpadnih surovinah. “Najverjetneje jih bo pridobila iz Evrope in posledično se cene višajo. Od začetka pandemije so se približno podvojile,” je dejal za ORF.at.

Po navedbah na spletni strani EUWID, so cene starega železa, zaradi pomanjkanja materiala in visokem povpraševanju, rekordno visoke. V mesecu juliju so dosegle zenit. Cene odpadnega papirja so se po porastu v maju ustavile in ostajajo stabilne. Predvidoma bi lahko prišlo le še do manjšega porasta.

Cene visoke tudi v Sloveniji

Kot navajajo v podjetju Surovina, so cene narasle tudi v Sloveniji. Najbolj so se podražili železo, baker in aluminij. Povpraševanje je po navedbah podjetja veliko, kar pa je posledica “ponovnega vrtenja kolesja”.

Opažajo pa da se cene počasi umirjajo. “V tem mesecu se je začelo malo ustavljati, verjetno je to posledica dopustov in počitnic. Kako pa bo jeseni ne vemo. Je pa vse to pogojeno s povpraševanjem,” pojasnjujejo v podjetju.