Po smrti britanske kraljice Elizabete II., se bo lahko svet od nje poslovil na pogrebu, ki bo v ponedeljek. Žalne slovesnosti se bodo udeležili številni voditelji. Podobno velik pogreb je imel le en voditelj v zgodovini, in sicer Josip Broz Tito.

Pogreba britanske kraljice se bodo udeležili monarhi in voditelji številnih držav

Na pogreb kraljice Elizabete II. so med drugim povabljeni voditelji in politična elita številnih držav. Med udeleženci BBC med drugim izpostavlja člane evropskih kraljevih družin, od katerih so mnogi s pokojno kraljico tudi v krvnem sorodstvu. Svojo udeležbo so med drugim že potrdili monarhi Belgije, Nizozemske, Španije, Norveške, Švedske in Danske.

V London prihajajo tudi ameriški predsednik Joe Biden s soprogo, voditelji držav skupnosti Commonwealtha, med njimi premierji Avstralije, Nove Zelandije in Kanade, irski premier Micheal Martin, nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier, italijanski predsednik Sergio Mattarella ter predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michele.

Pričakujejo še francoskega predsednika Emmanuela Macrona, turškega voditelja Recepa Tayyipa Erdogana in japonskega cesarja Naruhita.

Svoj prihod so po pisanju BBC že potrdili še premierka Bangladeša Šejka Hasina, predsednik Šrilanke Ranil Wickremesinghe, južnokorejski predsednik Yoon Suk-Yeol in predsednik Brazilije Jair Bolsonaro, medtem ko prihod indijskega premierja Narendre Modija zaenkrat ni gotov.

Medtem pa ni znano, ali je vabilo za prihod na pogreb prejel kitajski predsednik Xi Jinping. Iran naj bi bil v Londonu zastopan le na ravni veleposlanika, vabila pa niso prejeli predstavniki Rusije, Belorusije in Mjanmara, piše BBC. Predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina je sicer že minuli teden izjavil, da ta o udeležbi na kraljičinem pogrebu ne razmišlja, poroča STA.

Primerljiva delegacija le še na Titovem pogrebu 8. maja 1980 v Beogradu

V kliničnem centru v Ljubljani je 4. maja 1980 umrl dosmrtni predsednik nekdanje Jugoslavije Josip Broz Tito. Štiri dni kasneje so ga pokopali v Beogradu. Njegova smrt je številne prebivalce takratne Jugoslavije, tudi v Sloveniji, pahnila v globoko žalost.

Pogreba, ki so ga 8. maja pripravili med sedemdnevnim državnim žalovanjem, se je glede na uradne podatke udeležilo 209 delegacij iz 127 držav, štirje kralji, pet princev, šest predsednikov parlamenta, 31 predsednikov držav, 22 predsednikov vlad in 47 zunanjih ministrov in 40 delegacij različnih političnih strank Titov pogreb še vedno velja za enega največjih pogrebov kakega voditelja v zgodovini.

Tita so pokopali v Hiši cvetja na beograjskem Dedinju. Njegov grob je postal svojevrstna turistična atrakcija, ki ga je doslej obiskalo več kot 20 milijonov ljudi.