V predlog so podali zakon, ki bi odpravil starostno omejitev za vstop v vojsko.

Slika je simbolična.

Rusija bo morda odpravila starostne omejitve za vojake, da bi okrepila sile za invazijo v Ukrajini. V predlog je bil namreč podan zakon, ki bi to dovolil. Trenutna starostna omejitev za ruske državljane je starost med 18 in 40 let, za tuje državljane pa med 18. in 30. let. Po ocenah vojaških analitikov želi to storiti, ker jim v Ukrajini zmanjkuje vojakov, ki bi se naj soočali z nizko moralo, poroča Guardian.

Želijo izkoristiti “veščine starejših usposobljenih vojakov”

Ruska vladajoča stranka je predlagala nov zakon, ki bi odpravil starostne omejitve vojakov. Dva poslanca vladajoče stranke Združena Rusija, ki sta zakon predlagala, sta dejala, da bi ta poteza vojski omogočila, da izkoristi veščine starejših usposobljenih vojakov.

Za uporabo visoko preciznega orožja, upravljanje orožja in vojaške opreme so potrebni visoko usposobljeni vojaški profesionalci. Izkušnje kažejo, da vojaki to postanejo v starosti od 40 do 45 let,” navaja predlog zakona. Trenutno lahko v vojsko vstopijo ruski državljani v starosti od 18 do 40 let ter tuji državljani, stari med 18. in 30. letom. Kot sta dodala poslanca, bi predlagana zakonodaja olajšala še novačenje civilnih zdravnikov, inženirjev ter operativnih in komunikacijskih strokovnjakov.

Vojaški strokovnjaki trdijo, da se Rusija sooča z nevzdržnim izgubami vojakov in opreme v Ukrajini po vrsti vojaških neuspehov, ki so Moskvo prisilili, da je zmanjšala svoje vojne cilje. Po navedbah zahodnih obveščevalcev je Rusija februarja v vojno poslala okoli 80 % svojih glavnih pehotnih sil – 150.000 vojakov. Britanski vojaški obveščevalci so prejšnji teden zatrdili, da je v 82 dneh od takrat izgubila tretjino kopenskih bojnih sil.

Se ruska vojska res sooča z nizko moralo?

Ruska vojska naj bi imela težave tudi zaradi nizke morale med svojimi vojaki. Pojavila so se poročila, ki pravijo, da se na stotine vojakov noče boriti v tem, kar Rusija imenuje njena “posebna vojaška operacija”. “Rusiji primanjkuje pehotnih enot za rotacije. Vojaki so izčrpani – dolgoročno tega ne bodo zdržali,” je za Guardian povedal vojaški analitik Rob Lee.

BBC medtem poroča, da je rusko obrambno ministrstvo zapolnilo spletne strani zavodov in agencij za zaposlovanje z oglasi za zaposlitev v vojski, pri čemer z dobičkonosnimi kratkoročnimi pogodbami vabijo tudi osebe brez bojnih izkušenj. Nekatera velika vladna podjetja so prejela pisma, v katerih jih pozivajo, naj vpišejo svoje osebje v vojsko. Obsežna mobilizacija moških naj bi potekala tudi v Doneškem bazenu. Moški bi se naj celo skrivali, da se izognejo pošiljanju na fronto.