Na včerajšnji dan je godoval sv. Martin, ki iz mošta dela vin` in zato se ob “štajerskem novem letu” spodobi, da pripravite okusno pojedino, kjer ne sme manjkati raca ali gos, mlinci in rdeče zelje. Pripravili smo vam nekaj okusnih receptov za ‘prste polizat’.

Legenda o sv. Martinu pravi, da je bil skromen in dobrega srca. Ko so ga izvolili za škofa, je v svoji skromnosti naziv zavrnil in se skril med gosi, ki so ga izdale z gaganjem. Od tod najverjetneje izvira tudi simbolika jedi, ki se ob tem dnevu tradicionalno šibijo na mizah.

Pečena račka z jabolki

Sestavine:

  • od 1,5 do 2 kg težka raca
  • sol in sveže mleti poper
  • 2-3 kiselkasta jabolka
  • 1 majhna čebula

Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Račko skrbno očistimo in operemo. S papirnatimi brisačkami jo temeljito osušimo, potem pa zunaj in znotraj dobro natremo s soljo, zunaj tudi s poprom.

Jabolka in čebulo očistimo ter razrežemo na večje krhlje, s katerimi napolnimo račkino notranjost. Perutnice potisnemo pod hrbet, noge povežemo s kuhinjsko vrvico. Raco položimo v večji večji pekač (prsna stran naj bo obrnjena navzgor), v katerega prilijemo toliko vode, da je dno v celoti pokrito s tekočino. Pekač potisnemo v ogreto pečico, kjer raco na zgornjem vodilu pečemo približno 20 minut, potem pa temperaturo znižamo na 180 stopinj, raco prestavimo na srednje vodilo in jo pečemo še 45 minut. Med pečenjem jo večkrat prelijemo s tekočino in mastjo, ki se je nabrala v pekaču. Temperaturo na koncu povišamo na 230 stopinj in raco pečemo še 10 do 15 minut, da se koža hrustljavo zapeče in postane lepe rjave barve.

Pečeno raco preložimo na desko za rezanje in pustimo, da počiva 10 minut. Razkosamo jo na posamezne kose, ki jih skupaj z jabolki serviramo na krožnik ali pladenj. Ponudimo skupaj z izbrano prilogo.

Dušeno rdeče zelje z jabolki

Sestavine:

  • 1 kg rdečega zelja
  • 2,5 žlice olja
  • 1 drobna čebula
  • 2 žlički sladkorja
  • 1 dl rdečega vina
  • 1 dl zelenjavne jušne osnove
  • 0,5 žličke mletega muškatnega oreščka
  • sol in poper po okusu
  • 2 majhni kisli jabolki
  • rdeč vinski kis (po potrebi)

Jabolko operemo in naribamo (peščišča zavržemo). Čebulo olupimo in na drobno nasekljamo. Zeljne liste operemo, jim odstranimo glavne žile in jih narežemo na trakove.

V kozici segrejemo olje, na katerem posteklenimo nasekljano čebulo. Dodamo sladkor in mešamo, da karamelizira, potem pa v kozico stresemo zelje in ga začinimo z muškatnim oreščkom. Vse skupaj med mešanjem pražimo še 1 do 2 minuti, potem pa zalijemo z vinom in jušno osnovo. Po okusu začinimo s poprom in soljo.

Kozico pokrijemo in zelje na zmernem ognju počasi dušimo približno 40 minut, zadnjih 15 minut mu dodamo naribano jabolko ter vse skupaj dobro premešamo. Po potrebi prilijemo še malo tekočine (voda, vino, jušna osnova). Ko se zelje zmehča, ga poskusimo in po potrebi dodatno začinimo s soljo, poprom in malo vinskega kisa.

Domači mlinci z jajci

  • 1 kg moke
  • 5 rumenjakov
  • 4 dl vode
  • 1 dl mleka

Iz moke, rumenjakov, vode in mleka zamesimo gladko testo. Testo razdelimo na manjše kose, katere na pomokani površini tanko razvaljamo.

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Na pekač položimo papir za peko, na katerega  zložimo razvaljane krpice testa. Pekač potisnemo v pečico in pečemo toliko časa, da mlinci porumenijo in dobijo mehurčke.

Pečene mlince ohladimo, razlomimo v skledo in prelijemo z vročo vodo ali juho. Odvečno tekočino odlijemo in mlince serviramo na mizo.