Največja plavajoča vetrna farma na svetu, ki se nahaja v vzhodnem morju Velike Britanije, je pognala svoje vetrnice ter začela z distribucijo proizvedene energije po vsej državi.  

Hornsea 2, foto: Ørsted

Vetrna elektrarna Hornsea 2, ki jo najdemo na morju ob vzhodni obali Združenega kraljestva, je pred kratkim začela dobavljati električno energijo na celino. Ko bo kompleks v celoti obratoval, se bo lahko Hornsea 2 pohvalila z zmogljivostjo kar 1,3 GW ali 2,5 GW skupaj s Hornsea 1, ki je doslej veljala za največjo vetrno elektrarno na morju na svetu.

»Podnebne spremembe so ena največjih groženj, s katerimi se danes sooča svet, in verjamemo, da je rešitev v uporabi obnovljivih virov energije v veliko večjem obsegu kot karkoli, kar smo videli do sedaj. Združeno kraljestvo je vodilno v svetu na področju vetrnih elektrarn na morju in naši projekti Hornsea so pomagali tlakovati pot naslednji generaciji vetrnih elektrarn na morju,« je ob začetku delovanja Hornsea 2 opozoril ​​Ørstedov državni vodja Duncan Clar.

Nad projektom nastanka vetrne elektrarne je sicer bdela danska firma Ørsted, lokacija plavajoče vetrne farme pa je obala Yorkshire v Severnem morju. Dansko podjetje je pred kratkim ponosno povedalo, da je Hornsea 2 začel s pošiljanjem električne energije na obalo, kjer bo nadalje distribuirana, podjetje pa že načrtuje naslednje korake, med katerimi je polno delovanje celotnega plavajoče vetrnega kompleksa s kar 165 turbinami Siemens Gamesa, ki bodo vsaka delovale z močjo 8 MW. Končna zaželena zmogljivost vetrne farme je tako 1,3 GW oziroma 2,5 GW skupaj s Hornsea 1.

Izkoristek morja za kar 40 GW zelene energije

V prihodnje bi se naj na isti lokaciji obetali še Hornsea 3 z ocenjeno zmogljivostjo najmanj 2,4 GW in Hornsea 4, kar jasno sledi viziji Združenega kraljestva, ki si prizadeva izkoristiti moč morskih vetrov ter čimveč energije proizvesti trajnostno, pri tem pa ne preveč poseči v bivalni prostor ali ogroziti naravnega habitata živih bitij.

Po načrtih bi naj do konca desetletja stremeli h kar 40 GW energije, proizvedene s pomočjo vetra na morju, nekaj investicij pa bi se naj osredotočalo tudi na potencial plimovanja. »Na vidiku je ciljna črta, ko namestimo preostale turbine in nadaljujemo s testiranjem, zagonom in energijo naše vetrne elektrarne v novem letu,« je ob začetku distribucije električne energije dejal programski direktor Hornsea 2 Patrick Harnett.

Vir: Orsted, Balkan Green Energy News,