Na Poljskem je za varnost kolesarjev poskrbljeno s pomočjo sonca – to namreč napaja sončne celice, vgrajene v kolesarsko stezo, ki nato razsvetljujejo tla ponoči.

Vožnja s kolesom je zdrava za naše telo, poleg tega pa tudi okolju prijazna. Kolesarjenje po mestu vam omogoča, da ostanete v formi in izgubite nekaj odvečnih kalorij, obenem pa to lahko pomaga tudi pri zmanjševanju ogljičnega odtisa v naravi.

Sončna kolesarska steza

V mestu Lidzbark Warmiński, na severnem delu Poljske, je kolesarjenje postalo še bolj okolju prijazno. Lokalno podjetje je zgradilo prototipno kolesarsko stezo, ki podnevi absorbira sončne žarke, tako da lahko pot ponoči žari in tako sveti dovolj močno, da lahko kolesarji ponoči normalno vidijo.

Površina kolesarske steze vsebuje sintetični material, imenovan fosfor, ki lahko 10 ur v temi oddaja fluorescenčno svetlobo, potem ko ves dan absorbira sončno svetlobo. Pot je trenutno dolga le 100 m, vendar je dober začetek popolnoma enak.

Na Nizozemskem že nekaj časa napredni

Prav tako to ni edina osvetljena kolesarska steza v Evropi. Leta 2014 je nizozemski oblikovalec razkril kolesarsko stezo, ki je zaživela v temi z vzorci, ki jih je sprejel slavno mojstrovino nizozemskega slikarja Vincenta van Gogha Zvezdna noč. Projekt deluje na podlagi posebne barve, ki se zanaša na sončno energijo, čeprav osvetlitev prihaja iz LED luči, vgrajenih v cestno površino.

Tako Nizozemska kot Poljska sta za kolesarje v Evropi najbolj prijazni državi. Številni domačini v obeh narodih se raje vozijo v šolo in delo na svojih kolesih, pri tem pa imajo na voljo nešteto kolesarskih poti.