Znanstveniki so ugotovili, kako bi lahko število od vetrnic poškodovanih in poginulih ptic zmanjšali za kar 70 odstotkov.

Veter sicer sodi med obnovljive vire energije, vendar vetrna energija hkrati predstavlja eno večjih nevarnosti za ptic, ki se večkrat ujamejo v krila vetrnic, utrpijo hude poškodbe in poginejo. Znanstveniki Norveškega inštituta za preučevanje narave so nedavno odkrili rešitev, ki bi lahko poskrbela, da bi bilo število zaradi vetrnic umrlih ptic mnogo nižje, piše hrvaški Ekovjesnik.

Norveški znanstveniki so namreč prepričani, da bi rešitev predstavljalo že preprosto barvanje vetrnic s črno barvo. Vrteči propelerji bi tako optično ustvarili veliko črno kroglo, ki bi jo ptice že na daleč prepoznale kot nevarnost.

Kar 70 odstotkov več ptic bi lahko preživelo, če bi se na vetrnicah, ki skrbijo za pretvarjanje vetrne energije v električno, spremenili le eno stvar. Norveški znanstveniki so namreč prepričani, da bi rešitev predstavljalo že preprosto barvanje vetrnic s črno barvo. Vrteči propelerji bi tako optično ustvarili veliko črno kroglo, ki bi jo ptice že na daleč prepoznale kot nevarnost.

Vetrnice bodo končno povsem prijazne naravi

Strokovnjaki so idejo še nekoliko razvili in predvideli, da bi podoben učinek doseglo že prebarvanje ene same lopatice. Če bi se že obstoječe vetrne elektrarne odločile za ta ukrep ter dokazale, da črna barva na vetrnicah res odganja ptice, bi glavni argument nasprotnikov vetrnih elektrarn izginil, marsikje pa bi se odprla pot za uvedbo nekoliko bolj trajnostne, obnovljive proizvodnje energije.

Trenutne ocene predvidevajo, da vetrnice letno prizadenejo med 140 000 in 500 000 ptic, pa vendar manj trajnostni viri energije, kot so nafta, oglje ali daljnovodi letno ubijejo več milijonov živalskih vrst.

Trenutne ocene predvidevajo, da vetrnice letno prizadenejo med 140 000 in 500 000 ptic, pa vendar manj trajnostni viri energije, kot so nafta, oglje ali daljnovodi letno ubijejo več milijonov živalskih vrst. Vseeno je vsaka izboljšava, ki že tako učinkovito in okolju bolj prijazno energijo še nadgradi, več kot dobrodošla.