Po evropski prepovedi plastike za enkratno uporabo Španija spremembo uvaja tudi pri pakiranju sadja in zelenjave – tudi to ne bo več smelo biti plastično.

Borba proti plastični embalaži je v polnem zagonu in svoj ukrep kopici evropskih dodaja tudi Španija. Tako bo do leta 2023 dosegla popolno odpravo plastične embalaže, v kateri se pakirata sadje in zelenjava.

Ukrep je smiseln, saj lahko tako pri nas, predvsem pa v tujini, najdemo prav absurdna pakiranja sadja in zelenjave – od olupljenih banan, dvakratno zavitih v plastiko do jabolk, ki so vsako posebej zavita v plastiko in nato obdana s plastično mrežico. Prav vsako od teh pakiranj je v resnici nepotrebno in le še dodatno poglablja problem kopičenja plastične embalaže.

Po statističnih podatkih Španija vsako leto proizvede 1,8 milijona ton odpadne plastične embalaže, od katere se reciklira manj kot polovica.

Po statističnih podatkih Španija vsako leto proizvede 1,8 milijona ton odpadne plastične embalaže, od katere se reciklira manj kot polovica. Dobršen del te količine predstavlja prav embalaža, v katero se pakirata sadje in zelenjava, zato je Španija z novo uredbo prepovedala vsakršno tovrstno pakiranje sadja in zelenjave pod težo 1,5 kilograma.

Alarm vzbujajo morja

Dodatno bo Španija nekaj ukrepov uvedla tudi na področju vode v plastenkah, tako nameravajo postaviti več javnih pitnikov, do leta 2030 pa želijo uzakoniti rabo plastike, ki jo je mogoče v celoti reciklirati. Odločitev španske vlade, ki se je korenito lotila boja proti plastiki, je spodbudila predvsem študija v časopisu Marine Pollution Bulletin, ki je preučevala onesnaženost morij s plastiko in mikroplastiko, pri čemer je zaskrbljujoče stanje zaznala tudi na številnih delih španske obale. Alarmantne vrednosti so bile tako na primer zaznane na obalah Kanarskih otokov.

Vir: Ekovjesnik