Več kot 12 000 sončnih celic bo kmalu zaplavalo in na Portugalskem oblikovalo največji plavajoči solarni park v Evropi.

Zagon največjega plavajočega solarnega parka v Evropi je pred vrati, 12 000 solarnih panelov pa se že pripravlja na začetek delovanja. Z največjo tovrstno tehnološko pridobitvijo želi Portugalska napraviti ogromen korak naprej v prehodu na obnovljive vire energije, kar jim bo s svojo lego ter visokim številom sončnih ur gotovo uspelo.

Sončne celice portugalske solarne farme bodo s svojo energijo poskrbele za energetske potrebe kar 1500 družin bližnjih mest.

Plavajoči solarni parki so ena najbolj popularnih trajnostnih rešitev, saj ne posegajo v urbani prostor, ne potrebujejo obsežne infrastrukture, hkrati pa zaradi svoje lege prejmejo največjo možno količino sonca. Ni boljšega! Če jih ob tem uspešno povežemo z drugimi oblikami zelene energije in uspešno izkoristimo proizvedeno energijo, smo zmagali …

V prihodnjem desetletju si Portugalci želijo le trajnosti

Solarna elektrarna se bo ponašala z zmogljivostjo 5 megavatov ter bo za stala le za tretjino tega, kar bi plačali za isto količino energije na osnovi zemeljskega plina oziroma drugih neobnovljivih virov energije, kar je v luči trenutne energetske krize nadvse dobrodošla vest, ki kaže smer, v katero se moramo podati tudi ostali.

12 tisoč sončnih celic, ki predstavlja portugalsko plavajočo sončno farmo, je skupno velikih za kar štiri nogometna igrišča, na njihovo lokacijo pa sta jih nameščala kar dva vlačilca.

Zagon pa ni konec projekta sončne elektrarne, ki plava na umetnem jezeru, saj si Portugalska želi, da bi solarno farmo v prihodnje povečevali, kar bi omogočilo še več proizvodnje energije ter še hitrejše doseganje ciljev brezogljičnosti. Navijamo, da jim uspe!

Vir: We Forum