Čeprav pogosto poročamo o onesnaževanju morja, je čas za nekoliko bolj svetlo novico – nekoč izjemno onesnažena plaža v Gazi je doživela svoj preporod, saj je po uporabi čistilne naprave znova primerna za plavanje.

S pomočjo mednarodno financirane naprave za čiščenje odplak je plaža v Gazi, ki je bila dolga leta polna odpadkov in umirajočega živalsko-rastlinskega sveta, spet doživela svoj sijaj. Morje je znova kristalno modro in obiskovalci lahko vanj znova zabredejo brez strahu, da bi se zapletli v plavajočo gmoto plastične navlake.

Domačini so navdušeni, saj so spet dobili prostor za oddih, starši pa so veseli predvsem, da bodo lahko njihovi otroci po dolgih letih strahu in primerov številnih kožnih bolezni, ki so bile posledica stika z onesnaženo vodo, končno varno zaplavali.

Čistejša prihodnost = lepša prihodnost

Plaža v Gazi je bila več let označena z rdečimi zastavami, ki so opozarjale, da se v vodi nahaja več deset milijonov kubičnih metrov odpadkov in odplak, ki jih je ocean kar naprej prinašal na obalo. Tega obdobja je sedaj konec, saj je Agencija za kakovost okolja in vode naznanila, da je za kopanje varnih kar 65 % plaže, kakovost vode pa se je izboljšala tudi vidno.

Gaza spada med revnejše države, kot svoj dom pa jo pojmuje 2,3 milijona Palestincev, ki si odhoda v tujino s čistim morjem ne morejo privoščiti. Čiste plaže tako pomenijo naložbo v njihovo bolj kakovostno in zdravo preživljanje prostega časa, navdušeni pa so tudi lokalni turistični delavci, ki poročajo, da so z onesnaženostjo morja povsem izgubili priložnost za delo. Upanje na preporod turizma je tako s čistilno napravo spet vzniknilo …

Vir: Euro News