Z glasovi, ki so prispeli po pošti iz Slovenije, je volilna udeležba presegla 70 odstotkov, trenutno po delnih neuradnih podatkih znaša 70,05 odstotka.

Po pošti je sicer glasovnice oddalo 3389 oseb, 56 glasovnic je bilo neveljavnih, 3333 pa veljavnih. Državna volilna komisija (DVK) je te glasove že vključila v delni izid glasovanja, so sporočili.

Največ volivcev po pošti je glasovalo za SDS, ki je prejela 874 glasov, Gibanje Svoboda jih je prejelo 760, SD pa 315. Za NSi so po pošti glasovali 303 volivci, za DeSUS 232 in za SAB 155. Sledijo LMŠ (144), gibanje Povežimo Slovenijo (120), Levica (110), Vesna (54), Naša prihodnost in dobra država (54), SNS (47), Naša dežela (43), Resni.ca (34), gibanje Zdrava družba (31), Za ljudstvo Slovenije (21), Piratska stranka (13), Domovinska liga (11), Lista Borisa Popoviča – Digitalizirajmo Slovenijo (8), Gibanje Zedinjena Slovenija (2) in Zavezništvo osvobodimo Slovenijo (2). Glasovi po pošti sicer niso spremenili neuradne sestave novega DZ.

Okrajne komisije so preštele vse glasove, ki so prispeli po pošti, razen za volilna okraja Tržič in Ormož. Tam bosta izid ugotavljali volilni komisiji volilnih enot Kranj oziroma Ptuj, saj so prejeli manj kot deset glasovnic.

Državna volilna komisija je pojasnila tudi napako na obvestilu, ki so jo napisali na volišču Osnovna šola Brinje v volilnem okraju Grosuplje. V zapisniku in pri preštevanju glasov na tem volišču ni prišlo do napake, glasovi so bili tudi pravilno vneseni v računalniški sistem za vnos in izračun volilnih izidov. Napaka se je pojavila pri prepisovanju glasov na obvestilo, ki se po končanem štetju objavi na volišču, so še sporočili iz DVK.

STA