Espai Barca, projekt težak 1.5 milijarde evrov, je dobil zeleno luč.

Foto: Twitter

lani Barcelone so na generalni skupščini z veliko večino potrdil predlog financiranja projekta Espai Barca, v katerega bo katalonski velikan vložil kar 1.5 milijarde evrov, poroča portal Nogomania.

Na glasovanju dva pomembna projekta

V Barceloni je dan pred El Clasicom potekala generalna skupščina, na kateri so člani kluba glasovali o dveh zelo pomembnih projektih za prihodnost  kluba. Na glasovanju je bil predlog financiranja projekta Espai Barca, ki zadeva popolno prenovo športnega kompleksa vključno s stadionom Nou Camp in dvorano Palau Blaugrana, člani pa so glasovali tudi o prodaji 20 do 49-odstotnega deleža v Barca Studios, podjetju v lasti kluba, ki je zadolženo za različne avdiovizualne projekte.

Člani so s 405 glasovi za, 21 proti in šestimi neveljavnimi glasovnicami potrdili predlog financiranja projekta Espai Barca, ki je težak kar 1.5 milijarde evrov. Investicija je razdeljena po sledečem finančnem ključu: 900 milijonov evrov bo težka prenova stadiona Nou Camp, ki bo imel po novem kapaciteto 105.000 gledalcev, 420 milijonov evrov je vredna prenova dvorane Palau Blaugrana, ki bo po novem primerna tudi za velike koncerte in ostale spektakle, 100 milijonov evrov bo znašal strošek različnih urbanističnih del, 60 milijonov evrov pa bo morala Barcelona vložiti še v predelavo javnih površin.

Barcelona namerava projekt odplačati v 35 letih, pokrival pa naj bi se z dodatnimi prihodki, ki jih bo klub zaslužil na račun izboljšane infrastrukture. Financiranje projekta se bo pokrivalo tudi s prodajo imena stadiona, ki bo tako po novem ob imenu Nou Camp nosil še sponzorsko ime po mnogih vzorih iz Anglije ali Nemčije. Espai Barca naj bi bil predvidoma končan do leta 2028.

V Barceloni so prav tako izglasovali predlog prodaje deleža v podjetju Barca Studios, s katero naj bi klub predvidoma zaslužil 40 do 50 milijonov evrov, a se pri tem odpovedal polovici posla podjetja, ki se ukvarja predvsem z avdiovizualno podobo kluba, trženjem in ostalimi podobnimi dejavnostmi.

Današnja zelena luč članov na generalni skupščini je pomemben, a ne tudi zadnji korak pred pričetkom obnovitvenih del. Po zeleni luči generalne skupščine bo klub namreč lahko sklical referendum, na katerem se bodo o predlogu financiranja projekta odločevali tudi vsi ostali člani kluba.