Primož Roglič slavi največjo zmago kariere in enega največjih dosežkov v zgodovini slovenskega športa.

FOTO PhotoGomezSport

Po 106,6 kilometra dolgi etapi s ciljem v Madridu Primož Roglič v Vuelti slavi največjo zmago kariere in enega največjih dosežkov v zgodovini slovenskega športa. Slovenski uspeh je s tretjim mestom v skupnem seštevku in prvim v posebnem seštevku za mlade kolesarje dopolnil njegov rojak Tadej Pogačar. Med njima je končal svetovni prvak, španski veteran Alejandro Valverde.

Rogličeva zmaga je prva slovenska skupna na tritedenskih dirkah

Pred tem ji je bil najbližje letos na dirki po Italiji prav 29-letni Zasavec, ki jo je končal na tretjem mestu. Nekdanji smučarski skakalec je premierno skupno zmago na tako imenovanih grand tourih privozil tudi svoji ekipi Jumbo-Visma.

Nizozemska zasedba je sicer na vseh treh tritedenskih dirkah v letošnji sezoni po 21 dneh dirkanja stala na zmagovalnem odru. Na dirki po Franciji je bil tretji Nizozemec Steven Kruijswijk.

Roglič je rdečo majico vodilnega oblekel z zmago v 10. etapi, ko je bil prepričljivo najboljši v vožnji na čas. Takrat je postal prvi Slovenec z etapnimi zmagami na vseh treh tritedenskih dirkah in 99. v zgodovini s tovrstnim dosežkom. Skupno vodstvo je do konca obdržal, poleg rdeče je osvojil tudi zeleno majico najboljšega po točkah.

Debitant na tritedenskih dirkah in svetovni seriji, 20-letni Pogačar, si je tretje mesto skupno in belo majico prikolesaril s pogumnim napadom v sobotni zadnji razgibani etapi.

Eden največjih talentov svetovnega kolesarstva je nase opozoril s tremi etapnimi zmagami v treh zelo zahtevnih etapah, ena od teh je bila kraljevska. Ob tem je Pogačar svoji ekipi UAE Emirates prikolesaril prvi zmagovalni oder na tritedenskih dirkah od leta 2017, ko so obstoj takratnega Lampreja rešili vlagatelji iz Združenih arabskih emiratov.

Na drugem mestu je dirko končal 39-letni Valverde, ki je leta 2003 na dirki po Španiji prvič stal na zmagovalnem odru, takrat je bil tretji. Pogačar je takrat štel vsega pet let. Mladi Slovenec je na letošnji dirki postal tretji kolesar v zgodovini tritedenskih dirk, ki je pred dopolnjenim 21 letom zmagal na treh etapah ene od treh največjih dirk. To je leta 1934 uspelo Reneju Viettu in leta 1978 Giuseppeju Saronniju.

Slovenca sta sicer pobrala štiri od petih majic. Le pikčasto za najboljšega na gorskih ciljih jima je odnesel Francoz Geoffrey Bouchard. Movistar je osvojil naslov najboljše ekipe.

Zadnjo etapo španske pentlje, 106,6-kilometrsko preizkušnjo s ciljem v Madridu, je v sprintu osvojil Nizozemec Fabio Jakobsen.