Še pred letom in pol je mladi Mariborčan, no, natančneje Malečničan, tehtal kar 172 kilogramov. V želji po odličnih rezultatih je pokazal predanost misiji in jih odvrgel kar 45, poroča portal Siol.

Tak center bi Slovenija res potrebovala

Reprezentanca začenja kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2023. Ob manjkajočih zvezdnikih Dončiču, Čančarju, Šišku ter poškodovanih centrih Tobeyu in Morganu, so kvalifikacije izvrstna priložnost za vznik novih zvezdnikov. “Željo ima. Talent je. Glava je. Tak center bi Slovenija res potrebovala,” je o Blažu Habotu in njegovem mestu v slovenski košarkarski reprezentanci povedal kapetan Edo Murić.

20-letni Mariborčan, ki v višini meri zavidljivih 206 centimetrov je na povabilo v reprezentanco zelo ponosen: “Ob pozivu v reprezentanco sem začutil veliko čast in nepopisno veselje. Zastopati barve Slovenije so sanje vsakega športnika in se mi s to reprezentančno akcijo uresničujejo. Na vsakem treningu bom dal svoj vse od sebe in po najboljših močeh pomagal ekipi.”

 

Selektor reprezentance se je za vpoklic odločil ravno zaradi poškodb ter klubskih obveznosti: “Ker imamo malo težav pri sestavi ekipe, kar zadeva centrsko linijo, sem moral pogledati malo globlje. Pogledati torej, kaj je še pred nami oziroma kaj nas čaka v prihodnosti in dati priložnost nekaterim, da jih vsaj vidimo na treningih, da začutijo to reprezentančno vzdušje.”

Na začetku te klubske sezone v povprečju na tekmo dosega 10,1 točke in 4,8 skoka. Nase je opozoril predvsem na dveh tekmah. Krki je dal 16 točk in pobral 20 žog v skoku, proti Podčetrtku pa je imel 13 točk in 15 skokov.

Mariborčanova statistika je za zdaj precej impresivna, poleti je pričel igrati za Cedevito Olimpijo in se zdaj kali v Nutrispoint Iliriji. Na začetku te klubske sezone v povprečju na tekmo dosega 10,1 točke in 4,8 skoka. Nase je opozoril predvsem na dveh tekmah. Krki je dal 16 točk in pobral 20 žog v skoku, proti Podčetrtku pa je imel 13 točk in 15 skokov.

“Dober je, presenetil me je”

Kapetan Edo Murić in košarkar Olimpije je nad Blažem navdušen, še poroča Siol: “Dober, dober, dober je. Mene je res presenetil. Vedel sem, da se dobro premika, ampak tudi njegov skok, njegovo pivotiranje sta dobra. In ne nazadnje njegovo razumevanje in pa predanost košarki sta me res presenetila. Vesel sem, da so ga v Sloveniji opazili in da so ga pripravili do tega, da se začne profesionalno ukvarjati s košarko.

Po mnenju kapetana o predanosti in želji po vrhunskih rezultatih veliko pove tudi dejstvo, da je za boljšo športno formo v poldrugem letu izgubil kar 45 kilogramov. “To veliko pove o tem, koliko si želi. Mislim, da bo ta fant naši reprezentanci prišel še zelo prav v naslednjih letih. Ima vse, kar je potrebno, da postane vrhunski, in upam, da mu uspe. Da ne bo imel težav s poškodbami.