Po dveh treningih ni mogoče narediti čudeža je dejal novi trener v Ljudskem vrtu.

Danes nogometaše Maribora čaka prva tekma 4. kroga kvalifikacij za Konferenčno ligo. Prvič pod vodstvom novega trenerja, Damirja Krznarja, ki je ekipo prevzel na torkovem popoldanskem treningu. Časa ni bilo veliko, a novi trener Vijoličastih je uvodoma dejal: “Če se po jutru dan pozna, bo večer prijeten.”

Tekma v Ljudskem vrtu se bo začela ob 20 uri in 15 minut. “Zavedamo se, da časa ni veliko. Po dveh treningih ni mogoče narediti čudeža, a je treba pohvaliti odziv igralcev. Pred nami je zadnja stopnica do skupinskega dela. Ne moremo zagotoviti napredovanja, lahko pa obljubimo, da bomo iztisnili iz vsakega posameznika zadnje atome moči. Ko sta količini teka in prizadevnosti na dovolj visoki ravni, se lahko tehtnica prevesi na stran ekipe, ki si bolj želi uspeha. Gre za prvi polčas dvoboja, a verjamem, da bomo prišli do dobrega izhodišča pred potjo v Romunijo,” pravi Damir Krznar v pričakovanju premiere na mariborski klopi.

Prvi poudarki so bili na obrambi. “Da imamo le nekaj ur za pripravo in da bomo morali precej sodelovati v tej spoznavni fazi, ob delu na treningih tudi besedno. Več bo uporabe table, različnih animacij in analiz, posamično ter po linijah moštva, saj ne bo veliko možnosti za trening. Najprej bomo skušali utrditi obrambo, izoblikovanje igre v fazi napada je zahtevnejši proces. Toda to so trenutki, ko je potrebna tudi določena mera previdnosti, koliko novih informacij posredovati igralcem. Treba je odmeriti te zadeve, ne smemo preveč v širino. Namen je poiskati novo energijo, kar je ob tovrstnih potezah vodstev kluba, ko se odločijo za zamenjavo trenerja, pogost pojav. Vsi igralci se želijo dokazati novemu trenerju. Moram priznati, da so me ob igralcih, ki sem jih poznal že od prej, pozitivno presenetili mlajši fantje. Sem pa vsem izpostavil, da ne želim omenjati prejšnjih negativnih zadev v igri. Igralcem sem rekel, kar je bilo, moramo izbrisati iz spomina. In se usmeriti le k naslednjim obveznostim.”

Okrnjena zasedba Maribora

Še ena okoliščina, ki otežuje trenutno stanje: manjkata Watson in Mitrović kot osrednja štoperska naveza v začetnem delu sezone, zaradi treh rumenih kartonov tudi Repas. “Če bi iskali alibije, bi rekli, da manjka tudi Milec in da smo brez skoraj celotne obrambne vrste. Toda v tem zaporednem ritmu tekem se vse ekipe ubadajo z določenimi primanjkljaji, možnosti poškodb so večje. Pomembno je, da celotna ekipa izpolnjuje obrambni del nalog. Pred tem mora pomagati tudi ofenzivni del. Kadrovsko smo res nekoliko okrnjeni, a ne dvomim, da je vsak igralec, ki je v Mariboru, tukaj z razlogom.”

Sven Šoštarič Karič je včeraj dejal, da krivdo morajo prevzeti tudi igralci. “Res pa nam je vmes tudi sreča obrnila hrbet, bilo je nekaj situacij, ki bi lahko posamezne tekme odpeljale v drugačno smer. A zdaj z novo energijo in z novim trenerjem stopamo na novo pot, storili bomo vse, da bi skušali pokazati drugačno podobo Maribora. Razumljivo je, da pride do padca motivacije, ko ti ne gre. Že na dveh, treh, kaj šele šestih tekmah. Zdaj je potrebno stopiti skupaj, pokazati moč. Motivacije ne sme manjkati. Igramo pred našimi navijači, moramo iti v tekmo z veliko mero samozavesti, da pridemo do zmage in dobre popotnice v Cluj. Tekaško smo v dobrem stanju. Vsi se zavedamo pomena tekme, vemo, da nas čaka zahtevna naloga in da moramo biti zbrani vseh 90 minut.”