Gheorghe Cretu prepričan, da ima na voljo vrhunsko ekipo.

Foto: Bojan Javornik / OK Merkur Maribor

Slovenska odbojkarska reprezentanca se od danes na domače svetovno prvenstvo, ki bo do polfinala potekalo v ljubljanskih Stožicah, pripravlja pod vodstvom novega selektorja. Potem ko je v ponedeljek Avstralca Marka Lebedewa zamenjal Romun Gheorghe Cretu, se je danes v Črnučah ta predstavil športni javnosti in pohvalil svoje varovance.

Prve besede, ki jih je z novimi varovanci izmenjal, so mu dale občutek, da si vsi želijo zmagovati, je izpostavil v druženju s predstavniki sedme sile. V strokovnem štabu, ki ostaja nespremenjen, imajo ob tem tudi več načrtov za prihodnje obdobje in samo SP, ki se bo začelo 26. avgusta. Slovenija ima po njegovem mnenju dovolj orožij, da igro obrne v več različnih smeri.

Romun, ki je letos poljsko Zakso Kedzierzyn-Kozle osvojil dvojno domačo krono in v Stožicah tudi evropsko ligo prvakov, je nič kaj skromno izrazil željo po naslovu svetovnega prvaka.

“Vsako tekmovanje začneš z določenimi sanjami. Vsi v tej dvorani sanjajo o tistem največjem. To je motivacija, ki se na začetku morda zdi čudna, a moraš ves čas verjeti. Tudi sam sem verjel, da lahko s Zakso pridem do konca v vseh tekmovanjih. To nam je tudi uspelo,” je poudaril 54-letnik na čelu slovenske izbrane vrste.

V klubu igrali umazano igro

Igralci vedo, kaj lahko pričakujejo od njegovega načina dela, sam pa si od njih želi predvsem predanosti in reševanja izzivov na poti do uresničitve ciljev.

“Vse ekipe delajo na tem, da zmanjšajo število napak. Kot sem že prej dejal, moramo biti ob ključnih točkah zbrani in igrati v točno določenem trenutku ter ne podarjati točk nasprotnikom. Kot so lahko vsi skozi sezono videli, smo pri Zaksi igrali dokaj ‘umazano’ igro, kar pomeni, da tekmeci niso dobili nikakršnih daril. Na tem moramo delati in uporabiti moč devetmetrske linije. Vsi namreč vedo, kako dobro Slovenci servirajo. Seveda moramo prikazati tudi kakšno novost, ki pa vam je zdaj še ne bom izdal,” je bil malce skrivnosten Cretu.

Kar se tiče reprezentančne odbojke, je doslej vodil Romunijo v letih 2007 in 2008, ter nato šest let tudi odbojkarje Estonije (2014 – 2019). Slovenski izziv je doslej največji v njegovi reprezentančni karieri.

“Razlika je velika, saj sem šel v Romunijo v letih, ko je bilo treba privabiti igralce v reprezentanco, saj zanjo nihče ni želel igrati. V Estoniji sem vzel mlade fante in jim v šestih letih dal priložnost, da se izkažejo na večjem odru. Zdaj imam le nekaj malega časa, da se pripravimo na SP, zaradi česar je posel povsem drugačen. Drugačna je tudi ekipa, saj imamo ‘top’ zvezdnike, ki so igrali v številnih velikih ligah in vedo, kako se stvarem streže,” je prepričan novi selektor.

Kako je sploh prišlo do stika s Slovensko odbojkarsko zvezo? “Vse je potekalo zelo hitro, tudi moja odločitev je bila takojšnja, brez ovinkarjenja smo se pogovorili. Točno vem, kaj pričakujejo od mene tukaj in kakšno reprezentanco bom vodil. Nisem potreboval veliko časa, da pristanem na ta izziv. Najbolj pomembno je, da smo osredotočeni na svetovno prvenstvo in na te dni, da fante ustrezno pripravimo na domače tekmovanje. Kar se bo zgodilo po prvenstvu, je zapisano v zvezdah. Sem človek, ki ima noge trdno na tleh” je dodal.

Pozoren na malenkosti

“V prvi vrsti prinašam predanost odbojki, čustva, ljubezen do te igre. To je pogoj, da lahko trenerji to energijo, ki jo izžarevamo, prenesemo na skupino igralcev, štab in ostale tako na kot zunaj igrišča. Pomembne so tudi malenkosti. Sem človek, ki je pozoren na vse detajle. Znan sem, da dajem prednost majhnim stvarem, ki lahko privedejo do nečesa velikega,” se je še nekoliko opisal.

Slovenske odbojkarje dobro pozna, saj se je z njimi srečeval predvsem na Poljskem, sicer pa ima za vsakega igralca dovolj podatkov, ki jih potrebuje za pripravo ekipe, je še prepričan.

Tako kot igralci že nestrpno čaka na začetek svetovnega prvenstva, ki se bo v Ljubljani s prvo tekmo Slovenije proti Kamerunu začelo 26. avgusta. Do takrat pa bo skušal dvigniti raven slovenske igre, ki je v letošnji ligi narodov zaostala za ciljem uvrstitve na zaključni turnir.

STA