Maribor je predstavil prvo okrepitev v zimskem prestopnem roku. Ker obstaja zelo verjetna možnost, da odhaja Robert Voloder, je prišel švedski branilec Max Watson. Nosil bo dres s številko 20, pogodba je veljavna do 2024. Dogovor je bil očitno hitro sklenjen, saj je sam za stik z Mariborom zvedel komaj prejšnji teden.

“Ker obstaja možnost, da Robert Voloder ne bo ostal z nami v nadaljevanju sezone, smo se morali odzvati. Iskali smo nekoga, ki bi z izkušnjami, predvsem pa s stanovitnostjo v igri pomenil okrepitev na štoperskem položaju. Max Watson je v zahtevni švedski ligi redno igral in tudi značajsko ustreza našim merilom,” je pisno sporočil športni direktor Marko Šuler, ki ni bil prisoten, saj je zbolel. Ali bo Voloder res odšel, še ni znano.

Prinesle so ga razmere

“O Mariboru veliko nisem vedel, sem ga pa poznal, saj je vendarle igral v ligi prvakov,” je uvodoma povedal veselo razpoloženi Watson. Vesel tudi zato, ker je bil prost igralec po koncu švedskega prvenstva, kjer je z Mjällbyjem osvojil deveto mesto. “Maribor je nekaj drugega, tu se vedno pričakujejo zmage. Primerno zame, saj tudi jaz rad zmagujem. To bo dober korak zame.” Že zdaj pa ve, da bo “velika tekma v Ljubljani“, se je tudi on ozrl k derbiju, ki bo v drugem vikendu februarja v Stožicah, ko vijoličasti nadaljujejo prvenstvo.

V realnih razmerah bi si takšnega igralca težko privoščili, je dodal Šuler. “Po želenem razpletu pa nam je uspelo pripeljati fanta, ki je lahko dodana vrednost ekipi, tako na igrišču kot ob igrišču. Pomembno je, da je šlo za obojestransko veliko željo, saj smo imeli podobne cilje. Max pozna Maribor, seznanjen je s tukajšnjimi zahtevami. Želi si osvajanja lovorik, igranja v Evropi in verjamem, da lahko skupaj izpišemo uspešno zgodbo,” je prvo okrepitev v 2022 napovedal Marko Šuler.

Igral v prvi in drugi švedski ligi

Za Mjällby AIF je Watson, ki bo 3. februarja dopolnil 26 let, v zadnjih dveh sezonah odigral 50 tekem v prvoligaški konkurenci, po izteku pogodbe pa prihaja v Ljudski vrt v statusu prostega igralca. Pred tem je tri zaporedne sezone igral v drugi švedski ligi za Mjällby AIF, Jönköpings Södra IF in za Norrby IF. “Vidim se kot osrednji branilec, ki rad igra, dober sem v igri v zraku in skušam biti lider,” se je opisal sam na novinarski konferenci.

Opis Watsona
Visok je 186 cm, tehta 80 kg. V Skandinaviji se je uveljavil kot hiter branilec, ki se odlikuje v zračnih dvobojih in je spreten v prenosu žoge na nasprotno polovico igrišča. In še zanimivost ob predstavitvi: Max Watson s pojasnilom o imenu in priimku, ki prej razkrivata otoške kot skandinavske korenine, so dodali pri NK Maribor.

Njegov oče je Anglež, mama Švedinja. “Oče se je preselil na Švedsko, ko je bil star 18 let. Tam je dlje, kot je živel v Angliji, tako da se že počuti kot Šved. Kot otrok sem treniral tudi rokomet, a je hitro prevladala želja po nogometu. Na razvojni poti je veliko pomenilo spoznanje, da sem redno igral, nabiral izkušnje in verjamem, da lahko pomagam Mariboru k uresničitvi ciljev. Imam en mesec za prilagajanje na novo okolje, veseli me, da se bom že v zgodnji fazi priprav pridružil moštvu in storil bom vse, da bom do začetka prvenstva v želenem stanju.” Do štirinajstega leta je sicer igral tudi rokomet, a je prevladala ljubezen do nogometa.

Martinović ni več član NK Maribor

Vijoličasti so se razšli z Ilijo Martinovićem. Črnogorski branilec je imel sicer pogodbo do prihodnjega poletja, ampak je bil dalj časa v klubskem suspenzu. Marko Šuler je ob začetku priprav ponovil, da je bil razlog predčasen odhod domov pred koncem prvenstva, ne da bi kogarkoli v klubu o tem obvestil. V Ljudski vrt je prišel poleti 2020 iz Aluminija, kjer je obetal, a se v v vijoličastem ni preveč izkazal. Za Maribor je odigral 32 tekem in zabil tri gole, dvakrat pa predčasno končal tekmo.