Slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić bo v noči s četrtka na petek začel svojo sedmo sezono v severnoameriški ligi NBA. Analitiki čez lužo njegovi z nekaj novimi imeni bolj uravnoteženi zasedbi Dallas Mavericks po porazu v finalu prejšnje sezone napovedujejo gladko uvrstitev v končnico, a Ljubljančana bi zadovoljil le šampionski prstan.

Naslov v ligi NBA se je namreč Dončiću in druščini izmaknil na zadnji stopnički, ko je bila zasedba Boston Celtics enostavno premočna in slavila s 4:1 v zmagah.

Slovenski superzvezdnik, ki je v rednem delu odigral natanko 400 tekem in ima povprečje 28,7 točke, 8,7 skoka ter 8,3 podaje na tekmo, je na poti do svojega prvega nastopa v finalu s soigralci na zahodu ustavil zahtevne tekmece. Najprej Los Angeles Clippers, nato Oklahoma City Thunder in v konferenčnem finalu še Minnesota Timberwolves.

Dallas dodal Klaya Thompsona, a kakšnega?

Dallas bo novo sezono začel z malce spremenjeno zasedbo, kot je končal prejšnjo. Najbolj zvezdniški prihod predstavlja Klay Thompson. Nekdanji zvezdnik Golden State Warriors pa prinaša tudi številna vprašanja. Nekoč ostrostrelec je zdaj le še bleda senca košarkarja, ki je s Stephenom Curryjem sestavljal najnevarnejši strelski par v ligi in osvojil štiri naslove.

V kolikor bi v dresu Mavericks vsaj delno spomnil na stare čase in zadeval mete z razdalje, bi Dallas ogromno pridobil v napadu, kjer prisotnost dvojca Dončić-Kyrie Irving odpira več prostora na parketu. Tudi Spencer Dinwiddie se je vrnil v Dallas ter bi lahko bil veteranska prisotnost in desna roka trenerja Jasona Kidda predvsem v drugi enoti rezervistov.

Pomemben utegne biti tudi prihod Quentina Grimesa in Najija Marshalla, ki sta znana kot zelo dobra obrambna košarkarja. Ob prisotnosti PJ Washingtona in Daniela Gafforda ima tudi pod košem Dallas dovolj visoko oviro za tekmece.

Kidd in njegov štab upata na razvoj mladih košarkarjev, v prvi vrsti Derecka Livelyja, ki se ob mentorstvu izkušenih kolegov razvija izjemno hitro. Tu sta od mladih moči še Jaden Hardy in Oliver-Maxence Prosper, medtem ko se zdi, da bo za Maxija Kleberja, Dwighta Powella in nekatere druge na periferiji odmerjena zelo omejena minutaža.

Boston tudi tokrat merilo

Kam lahko ta zasedba Dallasa poseže, bega tudi stavnice. Mavericks se na njih gibajo med drugim in sedmim mestom na zahodu, v lovu za naslov pa nasploh prednjačijo Boston Celtics z Jaysonom Tatumom, Jaylenom Brownom in drugimi.

Kelti so daleč spredaj v pogledu na prihajajočo sezono, tudi preteklost pa so zaznamovali z največ naslovi v NBA (18). Sledijo Los Angeles Lakers (17), ki pa se pred novo sezono bolj ukvarjajo z zgodovino, ki jo bosta spisala LeBron in Bronny James z istočasnim igranjem na tekmi kot prvi dvojec oče-sin.

Več kot tri naslove imajo še Golden State (7), Chicago Bulls (6) in San Antonio Spurs (5), Dallas pa je ena od desetih ekip, ki je prstan osvojila enkrat. Med temi franšizami je tudi Denver, za katerega bo to sezono igral še drugi Slovenec v NBA Vlatko Čančar. Slednji je na pripravljalnih tekmah dobil minute za dokazovanje in jih vsaj večinoma dobro izkoristil.

V rednem delu bi utegnil dobiti manj priložnosti, a se bodo trendi v nekoliko spremenjeni zasedbi pokazali skozi čas. Nikola Jokić je glavni zvezdnik ekipe, ob njem in Jamalu Murrayju pa bo zanimivo videti, kako se bo znašel Russell Westbrook. Košarkarsko je Westbrook daleč od stare slave, a lahko prinese določeno energijo in izkušnje v pomoč mlajšim igralcem.

New York in Philadelphia izzivalca na vzhodu, Oklahoma na zahodu

Boston bi utegnil imeti prva izzivalca v New York Knicks in Philadelhii 76ers. Prvi so močno posegli v svoj kader, saj so Juliusa Randla zamenjali za Karl-Anthonyja Townsa.

Philadelphia je v zadnjih letih veliko razočaranje vzhoda, saj nadarjena moštva iz mesta bratske ljubezni tudi zaradi zdravstvenih vprašanj doslej z Joelom Embiidom niso posegla po prstanu. Pred to sezono so dodali Paula Georgea, ob razvoju Tyresa Maxeyja pa imajo izjemno trojico, ki se lahko bori za najvišja mesta na vzhodu.

Oklahoma je na stavnicah ekipa, ki ji predvidevajo največ zmag na zahodu. Potem ko je minulo sezono naredila velik korak naprej, se je na tržnici znebila nekaj šibkih točk in pripeljala nekaj obrambno naravnanih košarkarjev, ki spadajo v njeno miselnost.

Stavnice na vzhodu cenijo še Cleveland, Indiano, Orlando in Milwaukee, medtem ko Miamiju, Torontu in Atlanti napovedujejo boj za play-in turnir. Brooklyn, Detroit, Charlotte, Chicago in Washington bodo bržčas iskali priložnosti skozi prenovo in nabor za sezono 2025/26.

Gneča na zahodu, Dončić prvič v petek zjutraj

Na zahodu se obeta velika gneča pri vrhu. Kar desetim ekipam strokovnjaki napovedujejo več kot 42 zmag, osmim celo nad 48. Med njimi je tudi Dallas, ki se bo z Oklahomo, Minnesoto, Denverjem, New Orleansom, LA Lakers, Phoenixom in Sacramentom boril za čim boljše izhodišče pred končnico.

Nevaren utegne biti tudi Houston, medtem ko Golden State skuša izkoristiti zadnja leta Curryjevih vragolij v boju z vse močnejšim zahodom. Uganka je Memphis z muhastim Jajem Morantom, medtem ko se Los Angeles Clippers ob odsotnosti Kawhija Leonarda zaradi ponavljajočih se težav s kolenom spogledujejo kvečjemu s play-inom.

Spurs tudi s čudežnim Victorjem Wembanyamo potrebujejo še nekaj časa za prenovo, Utah in Portland pa sta na divjem zahodu obsojena na iskanje boljših odstotkov za naslednji nabor.

Liga NBA se bo sicer s prvima tekmama Boston - New York in Minnesota - LA Lakers začela v noči s torka na sredo. Dončić bo prvič na delu v noči s četrtka na petek proti San Antonio Spurs, Denver s Čančarjem pa isti dan proti Oklahomi.

Konec rednega dela bo 13. aprila, končnica pa se bo po play-inu začela 19. aprila. Finale bo od 5. junija naprej.

STA