Niza neporaženosti je konec: Maribor je izgubil na Fazaneriji proti Muri (3:1). Usodna dva gola v zgolj petih minutah, znižal Robert Voloder, odločil pa Amadej Maroša.

Maribor je izgubil proti Muri (3:1). Spet. Znova. Še vedno. Še kar. Za pet minut so se konkretno spozabili, prejeli dva gola, znižali zgolj iz kota, pred koncem obnemogli proti željni Muri, ki ima za sabo težek teden, in niza je bilo konec. Mura je predobra za tak pristop. Radovan Karanović ni več neporažen z vijoličastimi v prvenstvu. Uspelo mu je na osmih tekmah, proti vsem preostalim tekmecem. Skoraj cela četrtina, ki je bila že “kičasta”. Pet zaporednih zmag, šest tekem brez prejetega gola.

Nato je prišel na Fazanerijo. Kjer je na zadnjih šestih tekmah doslej enkrat zmagal. S tremi različnimi trenerji, uspelo je le Darku Milaniču. Velikokrat je Maribor trpel. Zdaj se je znova pokazalo, zakaj. Mura je s daljšo klopjo in bolj konkretno povezanostjo spet pokazala, kaj ima v Anteju Šimundži. In česa Maribor nima. “Proti Muri ne moreš tako igrati,” je povedal Karanović takoj po tekmi. Kaj je na Muri, da ne gre? Maribor proti Muri ne najde rešitve. Že četrta tekma ne samo brez zmage. Tretji zaporedni poraz proti črnobelim! “Nekaj ne štima v teh tekmah. Nismo bili na tem nivoju, ki smo si ga želeli.” 

Karničniku pustili igrati

Karanović je imel skoraj vse, kar si je želel, Maribor dober občutek. Ne pa tudi skalpa Mure, ki je dokončno odnesla že Simona Rožmana z zmago v Ljudskem vrtu (2:0). Karanović je v petek verjel, da se bodo v nedeljo vrnili neporaženi. Zaman. Čeprav je skušal zamenjati neučinkovite člene, ki so bili precej posamično očitni, je to bil teden Mure.

Tomi Horvat in Žan Karničnik sta pokazala svojo kvaliteto. Karničnik z evrogolom, Horvat s premetenim strelom. Maribor je zmogel le gol iz kota prek Roberta Voloderja, konkurenčen pa bil le na začetku, ko je Rok Sirk bolj na upanje kot kvaliteto zadel vratnico. “Razočaran sem, kako smo tekmo odprli, nismo stali, kot smo se zmenili. Pustili smo Karničniku igrati, kar nas je stalo dva gola. Skušali smo spremeniti sistem, ampak če nisi na nivoju ves čas, je težko.”

Poraz pomeni, da je Koper z zmago pri Bravu zbežal Mariboru za tri točke na 36 točk. Mura je na sredini s 25 točkami in tekmo manj. Maribor bo v soboto gostoval v Celju.

Za uvod vratnica Sirka

Radovan Karanović je v sredino vrnil Antoineja Makoumbouja, lahko bi tudi Marka Alvirja, ki je odslužil kartone, ampak po pozitivnem testu na koronavirus še vedno ni nared za nastop. Enako velja za Žana Vipotnika, sicer pa so izven kadra dalj časa poškodovani Tavares, Pihler, Mutavčić in Maher ter iz kandidatov za nastope odstranjena Martinović in Kotnik. Tik pred tekmo je iz kadra izpadel še Blaž Vrhovec, ki se je zaradi slabega počutja vrnil s Fazanerije v Ljudski vrt.

Igrišče ni bilo v tako slabem stanju, kot bi glede na vreme pričakovali. Še vedno pa precej mehko, zato sta moštvi skušali izkoristiti čimveč čimprej. Z odprto igro, temelječ na protinapadih. Prvo priložnost je imel Maribor. Še ena tekma, kjer so vijoličasti začeli zelo korajžno, ko je Ognjen Mudrinski podal do Nina Žuglja, ki je silovito pomeril, ampak čez gol. Žugelj je nato bil podajalec, ko je v 11. minuti Rok Sirk predložek preusmeril proti golu in zadel vratnico. Matko Obradović je strel pospremil le s pogledom.

Mura – Maribor 3:1 (2:1)

Strelec: 1:0 Karničnik (25.), 2:0 Horvat (30.), 2:1 Voloder (32.), 3:1 Maroša (89.)

Stadion: Fazanerija, 2.000 gledalcev

Sodnik: David Šmajc (Kranj); rumeni karton: Šturm, Lorbek; Repas, Makoumbou, Kronaveter.

Mura: Obradović, Karničnik, Gorenc, Karamarko, Kous, Kozar (69. Ouro), Lorbek, Horvat (86. Lotrič), Šturm (60. Cipot), Pucko, Mulahusejnović (60. Maroša). Trener: Ante Šimundža.

Maribor: Jug, Milec, Mitrović, Voloder (90. Šturm), Sikošek, Makoumbou, Repas, Sellouki (60. Kronaveter), Žugelj (46. Požeg Vancaš), Mudrinski, Sirk (60. Koderman). Trener: Radovan Karanović.

Dva gola Mure v petih minutah

Mura, ki je stala zelo zgoščeno na sredini, je nakazala, da bi lahko bili vijoličasti ranljivi z globinskimi žogami, toda doseženi zadetek je bil razveljavljen zaradi izrazitega prepovedanega položaja. Maribora to ni zbistrilo, Klemen Pucko je dobil odbitek že v naslednjem napadu, kjer se je obramba resneje zatresla, ampak žoga je šla čez gol.

Niti to ni streznilo sredine in igre Karanovićevega moštva. Mura je potrebovala en malo bolj konkreten napak in, še huje, zgolj dva igralca. Žan Karničnik in Tomi Horvat sta ponesla žogo po desni in Karničnik je imel preveč prostora za igralca, ki mu selektor Matjaž Kek namenja minute. Bila je 25. minuta, Maribor preveč zadovoljen s samim seboj in Karničnik je zlahka, a zelo konkretno zabil. Ažbe Jug je prejel gol po šestih tekmah! 

Kar je bila granitna obramba na zadnjih šestih tekmah, se je sesulo dvakrat v petih minutah.
Žiga Kous je gladko preigral Gregorja Sikoška, nato pa zvito in izkušeno zavrnil žogo Tomiju Horvatu. Ta je pomeril z občutkom, kar je pokazal že v četrtek. Tokrat je pomeril po tleh, Jug se je žoge dotaknil, a jo je le pospremil v mrežo.

Voloder znižal iz kota

Vsaj potlej se je Maribor zbral. Pri takoj naslednjem kotu je Robert Voloder le dve minuti kasneje znižal, ko je dobil podajo iz kota v izvedbi Martina Milca. Nik Lorbek je podcenil situacijo in zamudil, Voloder pa vrnil Maribor v igro. Za kaj več je zmanjalo. “Nisem pričakoval tako odprte tekme, iskreno,” je potek prvega dela ocenil Milec za Šport TV ob polčasu in izpostavil slabših 20 minut. Za drugi del pa svetoval: “Ne smemo pustiti, da se razigrajo, izkoristiti pa moramo, kar se nam ponudi v napadu.”

Za nadaljevanje je Karanović raje zamenjal Nina Žuglja. Njegove odločitve so bile medle, napačne, z izjemo tiste podaje Sirku je deloval nekonkretno. Karanović se je tako raje odločil za Rudija Požega Vancaša. Vendar načrti, kakršni koli že, so bili eno, praksa pa drugo. Maribor jo je ob novih napakah, netočnih podajah in splošni nesigurnosti dobro odnesel, da takoj v nadaljevanju ni prejel gola.

Menjave, ki bi naj kaj rešile

Karanović je počakal še 15 minut, nato pa v igro poslal še Roka Kronavetra in Vida Kodermana. Iz igre sta šla povsem neprisoten Malik Sellouki in odrezani Rok Sirk, ki po vratnici večjega vpliva na igro ni imel, več se je ubadal s sodnikom Davidom Šmajcem. To je najbolj potentno, kar je imel na klopi ob kadru, poškodbah in izostankih. Imel je pol ure, da ugotovi, ali lahko z visoko intenzivnostjo in tveganjem zabije še en gol Muri.

Prvi, ki je bil blizu, je bil dalj časa nevidni Mudrinski. Šele Kronaveter ga je našel, Mudrinski je na robu kazenskega prostora pomeril iz prve, toda Obradović je žogo v 67. minuti odbil v kot. Ti niso bili več taka nevarnost, raje so se odločali za kombinacije po tleh. Karanović je na tekmi ustrezno reagiral in izločil neučinkovite elemente, toda kaj, ko ni našel bolj učinkovitih. In to na vse bolj raztrgani in trdi tekmi.

Namesto izenačenja Maribora je Mura spet dokončala vijoličaste in pokazala, koliko širšo klop ima. Tudi če igra tekmo v četrtek. Mitja Lotrič je podal, Amadej Maroša pa zabil. Oba rezervista in z golom, ki je pokazal, česa vse Maribor nima. Sploh ko je nemočno vstopil Danijel Šturm po golu. Prepozno. Z vprašanjem, če bi tudi kaj prej naredilo razliko. Maribor proti Muri ne najde rešitve. Že četrta tekma ne samo brez zmage. Tretji zaporedni poraz proti črnobelim!