Zmaga Maribora proti Domžalam (1:0) je bila nagrada. Za trud in borbo. In darilo. Za klub, ki danes praznuje 61. rojstni dan. Živčna, napeta, trda tekma, kjer na koncu ni bil glavni akter sodnik Roberto Ponis. Čeprav se je tudi njega omenjalo. Ampak glavna zgodba je odnos. Ta je Mariboru prinesel novo zmago. Moštveno so vijoličasti zmagali in bodo prezimili pri vrhu, morda pa tudi kot jesenski prvaki, če Koper popoldan ne premaga Mure.

Zmagoviti gol je v 91. minuti zabil Jan Repas. Že poleti se je govorilo, da naj bi za donosno odškodnino odšel v eno večjih lig. Nato je zapadel v povprečje, se nekoliko izgubil, zdaj pa začel kazati igre, vredne njegovih izkušenj in kariere. Neuradno se je dalo že po tekmi razbrati, da nemara odhaja v zimskem prestopnem roku. Po naših informacijah naj bi znova šlo za donosen prestop. Ni pa edini, ki naj bi zapustil Maribor v zimskem prestopnem roku, blizu prestopa naj bi bila krilni igralec Nino Žugelj in branilec Robert Voloder.

Kaj je povedal Karanović po tekmi?

O tem, da je zmaga prišla dan pred rojstnim dnevom kluba.

“Že v kamere sem povedal: lepšega darila nismo mogli podariti, vse najboljše klubu!”

O tem, če je vedel, da ima moštvo v sebi ključni trenutek na samem koncu in kaj se mora spremeniti v moštvu, da pridejo take zmage.

“Repas je nekako izzival srečo, da zabije gol. Nekako se je to dogajalo že zadnje, tri, štiri tekme, ta želja. Na njegovo in našo srečo je ravno danes zadel. Še danes trdim, da smo verjetno najboljša ekipa v ligi, kvaliteta je ogromna med temi fanti. Ja, na določene trenutke imajo oscilacije, marsikdaj smo zato tudi kaznovani. Ampak vseeno mislim, da je celotna ekipa tukaj, kjer mora biti.”

O tem, če je ključna psihološka priprava.

“Pozitiven namig je, ker se lahko tudi nekaj takega zgodi. Ta tekma je bila zelo zahtevna, ker so se Domžale dobro branile in bile nevarne iz protinapadov. Ampak zmago smo si zaslužili, ker smo bili v drugem polčasu mi vodili igro. Dobro je, da fantje karakterno vidijo, da se lahko marsikaj postori. Upam, da bo ta zadetek odprl oči za nadaljevanje prvenstva.”

Čakala štiri minute

O tem, zakaj je dolgo čakal z menjavami.

“Iz enega samega razloga, a o tem ne bi rad govoril. Mnenje imate vi, publika… Ekipa je dokaj dobro funkcionirala, so pa fantje začeli padati iz takšnih in drugačnih razlogov. Zaupal sem ekipi, ki je začela. Zato sem čakal, čeprav se ponavljajo oscilacije, sta pa Kronaveter in Požeg Vancaš čakala spet štiri minute za vstop.”

O tem, da je bila ekipa precej nervozna – predvsem zaradi sodnika.

“Ponavadi ne komentiram sojenja, tudi danes ga ne bom. Rekel bom le eno zadevo: zdi se mi, čudno, ne vem od kod Roberto Ponis že tretjo ali četrto tekmo sodi Domžale – Maribor.”

O tem, če je presenečen nad uspešnostjo v tej vlogi.

“Imam dovolj ambicij in znanja, da lahko to zadevo peljem brez problema naprej. Bil sem v različnih vlogah, ko se je marsikaj dogajalo. Bil sem vršilec dolžnosti, drugič trenutni trener, tretjič se je omenjalo kar nekaj znanih imen, ampak to na mene sploh ni vplivalo. Sam vem, koliko lahko dam in zato ne bom rekel, da sem presenečen.”

Vojak kluba

O tem, če se čuti trdno na trenutni poziciji.

“Poglejte, še dalje trdim, neodvisno od tega, kako se bo klub odločil, bom to odločitev spoštoval. Kot sem rekel po prvi konferenci: počutim se kot vojak kluba, ker spoštujem to, kar je meni klub dal v letih delovanja. V tem klubu sem s srcem. Še bolj vesel pa bom, če bomo na koncu prvaki.”

O tem, če si zasluži ostati trener.

“Mogoče na to vprašanje danes ne bi odgovoril.”

O tem, če je težko biti v tej vlogi.

“Priznam, da sem to tekmo doživljal zelo čustveno. Vesel sem odziva fantov, ker tako vemo, da smo na pravi poti. Moram pohvaliti sodelavce v strokovnem štabu: nas je po resnici manj kot pri nekaterih trenerjih prej, ki so bili tukaj. Tudi ti fantje so ogromno naredili, zato bi uspeh pripisal tudi trenerjem, ki stojijo za mano.”

O tem, kako pomemben je oziroma bi bil naslov jesenskega prvaka.

“Je, na nek način pa tudi ni. Po vsem, kar se je dogajalo jeseni in vsem negativizmu, bi bilo vseeno zelo pomembno.”

Samo rezultat obrne energijo

O tem, kako se je končal negativizem, ki ga je zamenjala potrpežljivost in če se to lahko prenese v pomlad.

“Normalno, da se lahko prenese v pomlad. Ko so rezultati pozitivni, je celotna energija pozitivna. Tudi v slačilnici, normalno. Saj to ne spremlja le Maribor, tako je tudi pri ostalih klubih. Srečni smo lahko po vsem, kar se je dogajalo, da smo negativno energijo obrnili v pozitivno.”

O tem, s kakšno oceno bi ocenil svoje delo.

“Pa ne bi rad ocenjeval samega sebe. Želim biti prvak in vem, da ima ekipa še vedno od 20 do 30 odstotkov rezerv. Ne vem, kaj se bo zgodilo v času, ki je pred nami, ali bom dobil priložnost ali ne. Lahko pa rečem, da je velika želja na koncu postati prvak.”

O tem, kaj potrebuje ekipa, da postane prvak.

“Mislim, da ne kaj dosti, nekaj malega pa gotovo. Na eni ali dveh pozicijah bi bilo dobro, če bi naredili določene korekcije, ampak po korenitih spremembah ni potrebe, ker se bodo vrnili tudi poškodovani. In v ekipi so še rezerve, kot sem prej omenil. Tako smo lahko še boljši.”

Štab se bo okrepil

O tem, če potrebuje kakšno dodatno moč v strokovnem štabu.

“Se opravičujem, nisem rekel, da nas je premalo. Samo pohvalil sem ljudi okrog mene, ker so zelo kvalitetno delali. Smo se pa o tem pogovarjali, strokovni štab se bo sigurno okrepil.”

O tem, če je načrt za priprave že narejen.

“Je, seveda. Začeli bomo s 3. januarjem, imamo malo manj kot šest tednov, kar je za priprave optimalno, da se ekipa pripravi.”

O tem, če je nogomet zanj preprost, kakor je videti.

“Najbolj pomembno je bilo, da sem se zavedal situacije, v kateri sem se znašel in na čelu katerega kluba sem. Po vsem tem se ne mislim nič kaj drugače obnašati, zdaj smo šele na pol poti. Maribor mora spet postati zmagovalna ekipa. Klub si to zasluži.”