Slovenski odbojkarici na mivki sta na evropskem prvenstvu v Münchnu končali nastope.

Foto: Instagram Tjaša Kotnik

Slovenski odbojkarici na mivki Tjaša Kotnik in Tajda Lovšin sta bili v dodatnem dvoboju za preboj med 16 najboljših ekip na prvenstvu brez možnosti. V uvodnem nizu sta vodili le z izidom 3:2, z delnim izidom 6:1 pa sta Ukrajinki ušli na + 4. Nazadnje je bil zaostanek tak pri 8:12, končnica niza pa je pripadla tekmicama.

Uvod v drugi niz je nakazal, da bi Slovenki lahko ponovili dobro igro iz prvih dveh obračunov na prvenstvu. Lovšinova in Kotnikova sta povedli s 3:0 in 4:1, že na četrti točki pa sta bili ekipi nato poravnani. Vnovič je odločala končnica niza, kjer sta bili sestri Mahno bolj zbrani. Slovenki sta še vodili s 14:13, zadnji del pa je z 8:3 pripadel Ukrajinkama.

Že v sredo sta slovenski reprezentantki v dramatični tekmi drugega kroga skupine A izgubili z Nemkama Chantal Laboureur in Sarah Schulz z 2:1 (-19, 21, 28) v nizih. Pred tem sta premagali favorizirani Italijanki Claudio Scampoli in Margherito Bianchin z 2:0 (18, 18).

Razočaranje po predčasnem slovesu z evropskega prvenstva je bilo veliko, še zlasti ker sta bili slovenski odbojkarici proti Nemkama zelo blizu neposrednemu napredovanju v osmino finala.

“Žal je s tem prvenstva konec. Škoda, ker če bi zmagali sredin dvoboj, bi bili že med top 10. Je pa to najino prvo skupno evropsko prvenstvo. Mislim, da naju čaka še nekaj dobrih tekem in turnirjev in dobrih tekmic. Bova razmislili o svojih napakah in kaj bi lahko naredili boljše in se dobro pripravili na naslednje turnirje…, in zmagovale,” je po koncu dvoboja z Ukrajinkama dejala Tjaša Kotnik, hčerka znanega nekdanjega košarkarja, rojenega Mariborčana Slavka Kotnika.

Družina Kotnik. Foto: osebni arhiv Tjaše Kotnik

“Z enim porazom še ne pomeni, da je konec športa in da prenehamo igrati. Še bova vztrajali. Mislim, da te takšni tekmi oziroma porazi samo še bolj motivirajo, da greš nazaj, še močneje treniraš, še bolj daš vse od sebe in še bolj pripravljaš vse, kar je potrebno, da prideš boljši na naslednji turnir,” je še dejala Kotnikova.

Cilj Olimpijske igre

“Uspeh je bil, da sva prišli na EP, mislim, da imava letos fenomenalno sezono, se počasi bližava svetovnemu vrhu in ciljava na olimpijske igre čez dve leti. Ta turnir žal ni šel v najino smer, sva pa veseli, da sva lahko nastopili, ker slovenska ekipa že dolgo ni bila na EP. Ko pa si tukaj in vidiš, da lahko premagaš tudi ekipe, ki so top 10 na svetu, si pa razočaran, ko izgubiš. Na vsakem turnirju, na katerem si, namreč ciljaš na medaljo,” je razmišljala Tjaša Kotnik.

Njena partnerka Tajda Lovšin je dejala, da se je bilo zelo težko pripraviti na nov obračun po psihično in fizično izčrpavajočemu obračunu z Nemkama: “Ko veš, da si imel toliko odločilnih žog, in bi lahko že končali in imeli prosto jutro, se je težko pripraviti, ampak vseeno mislim, da bi se morali zbrati in danes vseeno prikazati boljšo igro in Ukrajinki premagati. Razočarani sva.”

Slovenski odbojkarici bosta po Münchnu imeli nekaj premora, nato pa ju čaka turnir v Utrechtu.

STA