Slovenski kolesarski as Primož Roglič je v zaključku 16. etape na dirki po Španiji silovito napadel v zadnjih kilometrih, nato pa grdo padel tik pred koncem v boju za etapno zmago. Povsem okrvavljen in načet je nato ciljno črto v Tomaresu prečkal kot 35., a zaradi sprinterskega pravila zabeležil čas zmagovalca. Etapo je dobil Danec Mads Pedersen.

Silovit napad v zaključku

Dvaintridesetletni Kisovčan je nekaj kilometrov pred ciljem na zadnjem krajšem vzponu silovito napadel, sledili pa so mu lahko le štirje kolesarji, med katerimi je bil tudi Pedersen (Trek-Segafredo). Ta je slavil 26. zmago v karieri in drugo na letošnji španski pentlji.

Roglič se je v sprintu, v katerem bi bil sicer nemočen proti izrazitejšim sprinterjem, postavil na zadnje mesto, a nato zadel ob kolo Britanca Freda Wrighta (Bahrain-Victorious) in močno treščil ob tla. Po koncu etape je imel okrvavljeno nogo, roko, držal pa se je tudi za ramo in prsi. Za zdaj še ni jasno, kako bo z njegovim nadaljevanjem Vuelte.

Če je bil prvi del etape precej miren, je bilo zadnjih 15 km eksplozivnih in nepredvidljivih. Roglič se je v zadnjih kilometrih ves čas držal v ospredju, nato pa na zadnjem strmejšem vzponu silovito pospešil in se znebil vseh tekmecev za skupno zmago.

Tehnične težave za vodilnega

Vodilni Belgijec Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl) je imel na drugi strani tehnične težave in je moral počakati na novo kolo. Vseeno mu bodo zaradi pravila 3 km v sprinterskih etapah bržčas pripisali čas druge večje skupine, ki je ciljno črto prečkala osem sekund za zmagovalcem. Sam je sicer zaostal dobre tri minute.

V sredo bo na sporedu razgibana etapa od Aracene do samostana Tentudio (162,3 km). V zadnjem delu stopničastega vzpona, ki je sicer dolg 10 km, je do cilja odsek štirih km s povprečnim naklonom nekaj več kot sedem odstotkov.