Pot do Katarja je v skupini H po sredinem domačem remiju Slovenije s Slovaško (1:1) postala precej bolj jasna. Vsaj to. Če še želijo vsaj upati na svetovno prvenstvo, so morali varovanci Matjaža Keka najprej danes premagati Malto. In so jo. Z eno enajstmetrovko, ko so bili Maltežani, konkretno Pepe, precej nespametni in je zadel Sandi Lovrić. Ampak namesto vsaj na koncu mirne zmage, je Andraž Šporar ob koncu tekme drugo dosojeno enajstmetrovko zapravil.

Slovenija je tako za silo, na koncu celo živčno, predvsem pa nujno zmagala, vendar po obetavnem začetku kmalu padla v igri in je praktično ni našla. Zadetka že ne, vsaj ne drugače kakor iz najstrožje kazni. Malta je upala na podobno nezbranost, ampak nepozornemu Janu Oblaku žoga čez črto ni ušla. Slovenija ima zdaj po petih tekmah sedem točk, v skupini H vodi Rusija z 10 točkami, zvečer na Slovaškem sledi tekma Hrvaške (7 točk) in Slovaške (6 točk). V torek Slovenija v derbiju gostuje na splitskem Poljudu (20:45).

Iličić s kartoni na tribuni

Matjaž Kek je moral poseči po menjavi v jedru ekipe. Zaradi kartonov je namreč na tribuni pristal Josip Iličić, tako da je selektor v sredini ponudil priložnost Adamu Gnezdi Čerinu, se je pa po kazni zaradi kartonov vrnil Jamin Kurtić. V obrambi je ob Mihi Mevlji začel Jaka Bijol, zato pa je začel Damjan Bohar na krilu, napad pa je pripadel znova Janu Mlakarju in zlasti Benjaminu Šešku.

Slovenija – Malta 1:0 (1:0)

Strelec: 1:0 Lovrić (44′ iz 11m)

Stadion: Stožice, Ljubljana, 4.271 gledalcev.

Sodnik: Andris Treimanis (Latvija); rumeni karton: Kurtić; Pepe, Satariano, Montebello, Muscat.

Slovenija: Oblak, Balkovec, Bijol, Mevlja, Stojanović, Kurtić, Gnezda Čerin, Bohar (60′ Črnigoj), Lovrić (70′ Gorenc Stanković), Mlakar (60′ Zajc), Šeško (70′ Šporar).

Malta: Bonello, Shaw, Pepe, Muscat, Attard, Caruana (’79 Pisani), Teuma, Corbolan (46′ Camenzuli), J. Mbong (73′ Gambin), Satariano (58′ Montebello), Dimech (58′ P. Mbong).

Slovenija se je Malte resda lotila aktivno, živahno, na polno. Kar je selektor Matjaž Kek pogrešal proti Slovaški v sredo, ko je ena akcija sicer zadostovala za izenačenje, SLovenija pa je prepoceni zapravila dve dobri priložnosti prek Jana Mlakarja. Proti Malti je trajalo znova za prvi strel. Ta je prišel šele po tem, ko je Janu Oblaku skoraj žoga ušla čez črto ob strelu Mbonga z razdalje. In iz enajstmetrovke. Naiven prekršek Peleja ob kotu nad Miho Mevljo. Žogo je vzel Sandi Lovrić in suvereno zabil. Za tekmo proti Malti, ki je resda zelo solidna ekipa, je bilo v prvem polčasu prikazano premalo, penal je bil krvavo potrebna rešitev, skoraj darilo. 

Drugi polčas – ostaja problem

Slovenija je resda zmagala v svoji skupini lige narodov brez poraza. Ampak v tem ciklusu beleži nov niz. Ne zabije gola v drugem polčasu. Zabila je sicer Hrvaški (1:0, Lovrić v 14. minuti), Rusiji (1:1, Josip Iličić v 36., končalo se je s porazom 2:1 v Sočiju), na Cipru izgubila z 0:1 in nato prek Petra Stojanovića v 42. minuti zabila še Slovaški. Ampak drugi polčasi morajo skrbeti selektorja. Ne glede nato, kdo je tekmec. Še zlasti, če je takšen, ko je zmaga pač nujna.

Kek je menjal šele po uri igre, nekoliko tvegano, saj sta prav Bohar in Mlakara delovala najbolj aktivno, četudi sta se v prvem delu lovila. Keku menjave proti Slovaški veliko prinesle, še več, Slovenija se je branila za remi. Malta je podobno začutila možnosti, da bi se zgodila kakšna napaka. In se je, ampak taka, da je Slovenija zapravila enajstmetrovko prek Andraža Šporarja, ki je že pred tem bil v duelu s Pepejem, želeč najstrožjo kazen. A Šporar je dobil enajstmetrovko, pa mu jo je Bonello ubranil. 

Potek tekme

’95 Konec! Slovenija je, nekako, zmagala. To je največ, kar je ta tekma prinesla.

’88 Šporar je zapravil enajstmetrovko! Medlo je udaril žogo, bolj v svojo desno, Bonello ga je očitno prebral in brez težav ubranil strel. 

’87 Še druga enajstmetrovka! Padel je Miha Zajc, spotaknil ga je Attard.

’82 Končno konkretna akcija, vtekel je še enkrat več Stojanović, podal v sredino. Miha Zajc je reagiral panično in zelo slabo streljal.

’78 Panika pred golom Malte. Odbijanje žoge, do strela Jon Gorenc Stankovića, a je bil strel blokiran.

’76 Padel je Andraž Šporar v duelu s Pepejem, ki je zakrivil že eno enajstmetrovko. Latvijski sodnik je odmahnil, Šporar se je ujezil. Le avt za Slovenijo.

’70 Kekov drugi dvojni paket. Še bolj bo zaprl igro, očitno. Iz igre Šeško, ki ni prišel do izraza, ter strelec gola Lovrić, ki ga je prav tako poskralo. V igro Andraž Šporar, ki mu manjkajo minute, a ga čaka vsaj selitev v nov klub, ter Jon Gorenc Stanković za več sigurnosti.

65′ Slovenija je bila opozorjena. Malta zadela, ampak gol razveljavljen zavoljo prepovedanega položaja. Menjavi znova nista prinesli zaenkrat prav nič.

61′ Kek je opravil prvi menjavi: iz igre aktivni Bohar in tik pred menjavo vse bolj aktivni Mlakar. V igro Domen Črnigoj in Miha Zajc.

52′ Bohar do strela na levi po dobri podaji Mlakarja. Preigraval je, pomeril, ampak uperil v Bonella.

46′ Začetek drugega polčasa. Maltežani z eno menjavo, Kek vztraja pri začetni.

POLČAS! Slovenija vodi. Zasluženo? Prej ja kot ne, saj je uvodoma poskušala Malto ugnati po desni, kjer je razliko delal Petar Stojanović. Ampak sicer pa ni šlo, na sredini velika vrzel, medla tekma in ko je Janu Oblaku skoraj žoga odšla čez črto ob strelu Mbonga, je zastal dih. Kazalo je na klasičnih 0:0 do polčasa, vendar je Pepe povlekel Miho Mevljo ob kotu. Lovrić suvereno. Veliko pa pove, da je to bil prvi strel v okvir.

44′ Goooool! 1:0! Sandi Lovrić suvereno iz enajstih metrov. Vratar Bonello je okleval, šel v svojo levo, Lovrić pa močno v desni vratarjev kot. Modro je počakal in zabil svoj tretji reprezentančni gol na trinajsti tekmi. To je bil prvi strel Slovenije v okvir gola! 

43′ Enajsmetrovka! Pepe je po podaji Boharja s kota vlekel Miho Mevljo. Tik pred latvijskim sodnikom. Kakšna priložnost po medlem prvem polčasu za gol!

35′ Zdaj pa drama pred golom Malte! Jure Balkovec je imel prosti strel z leve. Maltežani so z odbitkom sami ponudili priložnost Mihi Mevlji. Blizu gola. Močno je pomeril, ampak naciljal Mouscata. Nič od gola.

33′ Koliko sreče za Jana Oblaka in Slovenijo! Oh! Strel Mbonga iz razdalje, res iz razdalje. Močan strel, že, ampak Jan Oblak je imel precej težav, žoga se mu je izmuznila, ampak jo je zadržal tik pred golovo črto. Uf, za zadržati dih.

24′ Še ena akcija po desni, Malta znova panično, kombinacija Mlakarja in Stojanovića, po odbitku iz desne strel Sandija Lovrića, branilec je žogo odbil, za las mimo vratnice.

21′ Po začetnem naletu Slovenije zdaj mučen nogomet. Slovenija ima žogo, ampak je omejena na Stojanovićeve prodore po desni.

13′ Maltežani trpijo na svoji levi, saj ima Slovenija zelo aktivno desno stran. Če ne začne Petar Stojanović, strelec gola proti Slovaški v sredo, potem mu je zdaj zvito podal Damjan Bohar. Predložek Stojanovića je našel glavo Benjamina Šeška, ampak strel je šel mimo gola.

7′ Slovenija še naprej visoko pritiska. Jan Mlakar je stekel po desni, prodrl in skušal najti Benjamina Šeška, a žoga ni prišla do njega.

4′ Maltežani so se poigravali v obrambi, vratar Bonello je nerodno izbil, naravnost do Damjana Boharja. Nastavil si je žogo in silovito pomeril, ampak čez stičišče vratnice in prečke.

1′ Začetek tekme. V Stožicah je, kolikor vidimo na daljavo, soliden obisk v popoldanskem terminu, potem ko je bilo proti Slovaški zgolj malenkost več kot štiri tisoč gledalcev.