Mauro Camoranesi je čestital tako članski kot mladi slovenski reprezentanci. Maribor v soboto zgodaj popoldan v 12. krogu gostuje pri Bravu. »Verjamem, da bomo tudi ob 13:45 videli dobro tekmo z naše strani,« pravi Camoranesi. Nemanjo Mitrovića bo nadomestil Aleks Pihler, v obrambo se vrača Ilija Martinović. Na pripravljalni tekmi, kjer so igrali med sabo, je Marcos Tavares zabil hat-trick.

Doslej je le Kopru v letošnji sezoni uspelo povezati tri zmage. Maribor je pred reprezentančnim premorom z zmago proti Domžalam (4:3) prvič komaj povezal dve zmagi, kar pa je zadoščalo, da si s Koprom in Muro deli vrh nepredvidljive lestvice.

»Ob tej priložnosti bi čestital slovenski reprezentanci za napredovanje v skupino B lige narodov in tudi mladi reprezentanci za dobre predstave,« se je Mauro Camoranesi na novinarski konferenci poklonil uspehom slovenskega nogometa. Kar je videl na treningih med reprezentančnim premorom v Ljudskem vrtu, pa ga pred gostovanjem pri organiziranem Bravu navdaja z velikim optimizmom.

 Kdo bo nadomestil Nemanjo Mitrovića?

Čeprav je Maribor na koncu v 11. krogu nazadnje ugnal Domžale (3:2), je bila zmaga tudi kisla. Ob dveh prejetih golih je zelo zaskrbela diagnoza poškodbe branilca Nemanje Mitrovića: odsoten bo do konce sezone zaradi težke poškodbe kolena. »To je velika nesreča, Nemanja je odličen vodja na igrišču, zelo nam bo manjkal,« je opisal partner v obrambi Špiro Peričić. In kar sam razkril, da bo Mitrovićevo mesto v osrčju obrambe zasedel Aleks Pihler.

Kameleonski igralec, ki ga rad pohvali tudi Camoranesi: »Aleks daje to možnost igranja na večih pozicijah, všeč so mi igralci, ki so prilagodljivi in lahko opravijo več vlog, tako da mu bo tokrat namenjena ta vloga.«

Peričić ni skrival, da so se lovili s tremi v obrambi, Camoranesi pa je sicer omenil, da je vse mogoče v prihodnosti, tudi takšna postavitev, kot je bila brez Mitrovića proti Domžalam v drugem polčasu, ko so vijoličasti atraktivno zaigrali v 4-3-3 in obrnili rezultat v 4:3. Toda malo verjetno je, da bi tako začel proti Bravu.

Bravo doma še neporažen

Čeprav so trenutno na osmem mestu, potem ko so s premešano mlado ekipo srečno odnesli točko iz Gorice, so nogometaši Brava doma letos na štirih tekmah še vedno neporaženi. Pogosto jim ugaja, da igrajo ob zgodnjih urah, ker na ŽAK-u še vedno nimajo reflektorjev. Maribor je novembra lani tesno zmagal, ko se je obračun začel petnajst minut kasneje (0:1), lanska izkušnja, ko so spomladi skušali Ljubljančani igrati proti Mariboru v Stožicah, se jim ni izšla (0:3).

Imajo Martina Kramariča, Nina Žuglja in Sandija Ogrinca, ki vijoličaste zelo dobro poznajo. »Bravo je ekipa, ki mi ugaja, všeč so mi, zelo dobro igrajo,« je Camoranesi namenil tekmecem komplimente. »Uspešni so v posesti žoge, potrjujejo kvaliteto, ki jo imajo v zvezni vrsti, pričakujem pa, da bodo proti nam posegli po drugačni postavitvi, obrambni postavitvi in prežanju na protinapade.«

Po drugi strani pa Aljoša Matko, ki je zabil zmagoviti gol proti Domžalam, potem ko je prebolel koronavirus, zelo dobro pozna Bravo, kjer je lani preživel celotno sezono. »Zelo pomemben člen moštva je, kar je potrdil tudi v mladi reprezentanci in verjamem, da bo to potrjeval tudi za nas,« je prepričan Camoranesi.

V obrambo se vrača Ilija Martinović

Kaj se pa mora zgoditi, da Maribor znova ne bo prejel gola? Doslej mu je to letos v prvenstvu na desetih odigranih tekmah uspelo samo pri Gorici. »Problem je, ker proti nam vsi igrajo defenzivno, mi stojimo zelo visoko, v napad gremo z velikim številom igralcev, kar nas dela ranljive,« je opisal Peričić. »Vsi čakajo, da bodo šli v protinapad, proti čemur se ni lahko braniti. Se pa strinjam: preveč golov dobimo, nekaj je naših napak, nekaj nesreče, veliko faktorjev.«

S trenerjem se veliko pogovarjaj o tem, kako rešiti probleme v obrambi, je dodal Peričić. V obrambo se bo vrnil Ilija Martinović, počasi se vrača na treninge tudi Luka Uskoković, večno osmoljen, ko gre za poškodbe v trenutku, ko se izprazni mesto.

Igrali le med sabo: Tavares zabil hat-trick

Na vprašanje novinarskega kolega, kakšna je bila izkušnja »prijateljske« tekme, na kateri so se članski nogometaši pomerili kar med sabo, je Camoranesiju kar zasijal obraz. »Vsi so kazali voljo po tekmovalnosti. Zame je to bila simulacija tekme: Tavares je zabil hat-trick, Mešanović je zaigral zelo dobro, kar so pozitivna spoznanja.« Druge opcije niso imeli, zaradi Covida-19 ne morejo igrati mednarodnih tekem, drugoligaši imajo premor.

Pohvalil je tudi Andreja Kotnika, ki že nekaj časa ni v kadru, prav tako Felipeja Santosa in Reneja Miheliča ter Alexandruja Cretuja, ki bo po okužbi s koronavirusom v kadru, ampak še ni povsem nared.

Natrpan urnik do konca leta

»Pomembno je, da so vsi igralci v dobrem stanju, ker nas čaka šest tekem v enem mesecu,« je spomnil Camoranesi na natrpan tekmovalni ritem, ki ga do konca leta ne bodo več prekinjali reprezentančni premori. V bistvu jih po koledarju, ki predvideva tekme vse do 19. decembra, čaka še kar osem do zimskega premora. Veliko manevrskega prostora za premikanje tekem ni, ker se prvenstvo nadaljuje po koledarju že sredi februarja, prestavljen je bil tako ali tako že pokal.

»Dobro bi bilo, da bi se tekme odigrale po koledarju, da bo le to vreme dopuščalo. Spomladi bi bilo preveč tekem v prekratkem času,« si Camoranesi raje želi nogometa pozno v december. Vodstvo tekmovanja je sicer decembrske tekme v zadnjih par sezonah raje premikalo v pomlad.

Zgodnja ura ni problem

Camoranesi je kar odmahnil na vprašanje, če ga kaj skrbi zgodnja ura začetka tekme. Težava je le, da je Maribor že znal imeti probleme z zgodnjo uro, nasploh pa v slovenski prvi ligi že statistično pade (pre)več golov bolj zgodaj, kot so tekme.

»Fantje so pripravljeni igrati kadarkoli ne glede na termin ali igrišča. Najbolj me veseli, da fante vidim v fizično zelo dobrem stanju in motivirane. Verjamem, da bomo tudi ob 13:45 videli dobro tekmo z naše strani.« Podobno je opisal tudi Špiro Peričić: »Treninge smo imeli okrog enih, dveh, tako da smo se prilagodili. Smo profesionalci, saj se moramo.«

 

12. krog PLTS: Bravo – Maribor:

  • Vijoličasti so doslej dvakrat gostovali pri Bravu. Prvič so slavili lani jeseni v Šiški (0:1), nato pa še spomladi v Stožicah (0:3).
  • V letošnji sezoni je Mauro Camoranesi debitiral prav proti Bravu, ko je v Ljudskem vrtu Maribor slavil s 4:1.
  • Tekma se prične v soboto ob 13.45. Prenos bo na TV Slovenija 2.
  • Sodil bo Nejc Kajtazović (Kranj).