Slovenija

Znano kdaj bodo nalivi najmočnejši, v pripravljenosti celotni sistem CZ

Uredništvo , 03.08.23 ob 14:00

Ob napovedi obsežnih padavin v pripravljenosti celoten sistem Civilne zaščite po vsej državi.

Znano kdaj bodo nalivi najmočnejši, v pripravljenosti celotni sistem CZ

Od danes pozno popoldne do sobote zjutraj se bodo krajevno pojavljali dolgotrajni nalivi, opozarjajo na Arso.

V noči na petek bodo sprva hitro naraščali hudourniški vodotoki in manjše reke v severni in osrednji Sloveniji.
Naraščanje rek se bo v petek čez dan stopnjevalo in razširilo na večji del države. Sprva so verjetne poplave hudournikov in manjših rek, v petek čez dan in v noči na soboto pa poplave rek v Podravju, Pomurju, v Posavju, v porečju Savinje, Krke in Kolpe ter na širšem območju osrednje Slovenije.

Poplave se bodo predvidoma nadaljevale in ponekod še stopnjevale tudi v soboto. V tem času bo na območjih z močnejšimi nalivi poplavila tudi padavinska voda v več delih države, napovedujejo na ARSO.

V pripravljenosti celoten sistem Civilne začete po vsej državi

Poveljnik Civilne zaščite (CZ) Srečko Šestan je ob napovedi obsežnih padavin in možnosti poplav izdal odredbo, s katero je v pripravljenosti celoten sistem CZ po vsej državi, vključno z delom Slovenske vojske. “To ne pomeni, da gremo že na teren, ampak da imamo vse, da se lahko čim hitreje in čim bolj ustrezno odzovemo,” je dejal.

Po oceni Šestana je v skladiščih dovolj protipoplavnih vreč in druge opreme, da bodo lahko pomagali občinam, če jim bo te zmanjkalo. Ob tem je vse prebivalce pozval, naj upoštevajo opozorila in nasvete pristojnih.

Meteorologi namreč v prihodnjih urah pričakujejo prehod fronte, ki bo prinesla močne padavine. V primerjavi s preteklimi neurji, ki so bila intenzivna in kratkotrajna, lahko v Sloveniji v naslednjih 36 urah pričakujemo ponavljajoče se in intenzivne nalive, je na današnji novinarski konferenci napovedal Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje (Arso). Padavine z nevihtami bodo v noči na petek zajele večji del Slovenije, krajevno izdatne občasne padavine pa se bodo nadaljevale še ves petek in prvo polovico sobote. Na severovzhodu simulacije kažejo, da  lahko najhujše dogajanje pričakujemo v petek pozno popoldan in zvečer.

Možne poplave vodotokov

Tako obsežne padavine prinašajo tudi naraščanje hudournikov in vodotokov, ki bodo po napovedih poplavljali. Razmere bodo najbolj kritične od petka do sobote. Neža Kodre z direkcije za vode je prebivalce na zemljiščih ob vodi pozvala, da v naslednjih urah odstranijo tam odložene materiale, kot so bale sena, mehanizacija, drva in podobno.