Slovenija

Zato boste danes ponovno slišali sirene

Uredništvo , 02.09.23 ob 07:39

Gre za enoličen zvok sirene, ki traja 30 sekund, kar je tudi znak, ki sicer označuje prenehanje neposredne nevarnosti.

Zato boste danes ponovno slišali sirene

Po državi bo danes opoldne znova potekalo testiranje splošnega alarmnega znaka z enoličnim zvokom sirene, so opozorili na ministrstvu za obrambo. Odredba poveljnika Civilne zaščite, s katero je bilo testiranje avgusta preklicano, namreč ne velja več.

S septembrom se nadaljuje praksa testiranja siren

Uprava za zaščito in reševanje vsako prvo soboto v mesecu ob 12. uri s proženjem sirene testira pravilno delovanje sistema za alarmiranje, da je ta ob morebitni nevarnosti pripravljen in sposoben za hiter ter usklajen odziv. Gre za enoličen zvok sirene, ki traja 30 sekund, kar je tudi znak, ki sicer označuje prenehanje neposredne nevarnosti.

Vendar je v začetku avgusta poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan izdal odredbo, s katero je bilo testiranje siren preklicano, da bi se izognili morebitni zmedi med prebivalci na območjih, kjer je tiste dni sirena označevala nevarnost zaradi ujme. Ob izboljšanju vremena in preklicu aktivacije državnega načrta pa je prenehala veljati tudi omenjena Šestanova odredba.

Tako se od septembra nadaljuje praksa testiranja siren, ki velja že vsa leta. Z ministrstva za obrambo so ob tem sporočili, da se zavedajo pomembnosti nemotenega delovanja sistema za alarmiranje in potrebe po rednem preverjanju njegove učinkovitosti, zato bodo nadaljevali s standardnim operativnim postopkom testiranja siren.

STA