Teden otroka, ki bo potekal od danes do nedelje, bo tradicionalno ponudil možnosti za razmislek o vprašanjih, ki se v povezavi z otroki porajajo staršem, skrbnikom, zagovornikom in učiteljem, pa tudi o tistih, ki jih imajo otroci sami. Osrednja tema tedna, ki je program Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), bo radovednost.

Miha Kos, ki vodi Hišo eksperimentov, je kot ambasador tedna v poslanici zapisal, da človeštvo ne bi preživelo brez radovednosti. Radovednost po njegovih besedah rodi ustvarjalnost, ta pa naprej inovativnost in podjetništvo. Vendar to ne gre čisto samo od sebe, je posvaril. “Treba je vlagati energijo, ki se ji reče ‘ustvarjanje varnega okolja za delanje napak‘,” je pojasnil Kos, ki je doktoriral na oddelku za fiziko na fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani.

Po njegovem prepričanju je pomembno dopuščati napake in jih nagrajevati, ne pa jih kaznovati. Dopuščanje napak namreč pomeni spodbujanje radovednosti, ustvarjalnosti in učenja, medtem ko njihovo kaznovanje pomeni ubijanje radovednosti.

Posvet z naslovom zakaji

O radovednosti bodo danes podrobneje spregovorili na posvetu z naslovom Zakaji in zatoji radovednosti. Poleg Kosa bodo sodelovali ustvarjalka oddaje Ugriznimo znanost Renata Dacinger, predstavnik otrok Maksimilijan Ostrc, ki je aktiven v programu zveze ZPMS Otroški parlamenti, nekdanja voditeljica televizijske oddaje Knjiga mene briga ter direktor korporativnih zadev in član uprave Leka Gregor Makuc.

Teden otroka je program zveze prijateljev mladine od leta 1954. Otroci pa bodo že kmalu spet v središču pozornosti naslednji mesec, ker je 20. november mednarodni dan otroka. Obeležuje dan, na katerega je Generalna skupščina Združenih narodov leta 1989 sprejela konvencijo o otrokovih pravicah.