Slovenija

V šestih dneh skoraj 500 prometnih nesreč, policija napovedal pogostejši nadzor prometa

Uredništvo , 17.08.23 ob 18:26

Na Generalni policijski upravi so napovedali, da bodo zaradi ogromnega števila nesreč pogosteje nadzirali promet.

V šestih dneh skoraj 500 prometnih nesreč, policija napovedal pogostejši nadzor prometa

Policisti so v zadnjih šestih dneh obravnavali 486 prometnih nesreč, v katerih so umrle tri osebe. Zaradi tega znova pozivajo udeležence v prometu k strpnosti, pozornosti in treznosti, so sporočili z Generalne policijske uprave. Do konca meseca bodo ob rednih izvajali tudi intenzivnejše nadzore prometa, so dodali.

Poleg treh smrtnih žrtev so nesreče v preteklih šestih dneh povzročile 20 hujših poškodb in 102 lažji poškodbi. V prometnih nesrečah, v katerih so nastale hude telesne poškodbe, je bilo udeleženih šest kolesarjev, trije vozniki e-skirojev, osem voznikov motornih koles, trije vozniki osebnih avtomobilov in dva mopedista.

Hitrost, nepravilno prehitevanje in vožnja pod vplivom alkohola

Po ugotovitvah policistov je v 12 primerih na nastanek nesreče vplivala hitrost, v preostalih primerih pa so udeleženci nepravilno prehitevali, vozili po napačni strani vozišča ali nepravilno zavijali. Sedem udeležencev v nesrečah s hujšimi poškodbami je bilo pod vplivom alkohola. V 14 primerih pa so bili predvsem kolesarji, vozniki e-skirojev, motoristi in vozniki mopedov sami udeleženi v prometni nesreči. To pomeni, da so bodisi s svojo neprevidnostjo bodisi prekrškom povzročili prometno nesrečo, v kateri ni bil udeležen nihče drug, sami pa so se hudo hudo telesno poškodovali.

Na Generalni policijski upravi so napovedali, da bodo po teh ugotovitvah pogosteje nadzirali promet. Ta konec tedna bodo preverjali psihofizično stanje voznikov, hitrost vožnje in druge morebitne prekrške. Poleg tega bodo policisti do konca meseca izvajali časovno krajše in intenzivnejše poostrene nadzore, usmerjene v zaznano problematiko.

Preverjali bodo na primer uporabo varnostnega pasu in upoštevanje pravil o prednosti ter prehitevanju. Specializirana enota za nadzor prometa bo okrepila nadzor nad tovornimi vozili, prevozi nevarnega blaga, šolami vožnje in vozili za javni prevoz potnikov. Kot so še napovedali na policiji, bodo v nadzorne aktivnosti vključili vsa razpoložljiva tehnična sredstva in oblike dela, kot so denimo helikopterski nadzor in civilne patrulje.

Med vožnjo bodite pozorni

Na policiji poudarjajo, da moramo biti med vožnjo pozorni na dogajanje na in ob cesti, da lahko predvidimo ravnanja drugih prometnih udeležencev, njihove morebitne napake, ter se nanje pravočasno odzovemo. Zavedati se moramo, da na cesti nismo sami in da od našega ravnanja ni odvisna le naša varnost, temveč tudi varnost drugih udeležencev v prometu. Da se v prihodnje ne bi ponovile prometne nesreče, kot smo jim bili priča zadnje dni, policisti vse udeležence v prometu ponovno pozivajo, naj spoštujejo prometne predpise, še posebej omejitve hitrosti, upoštevajo pa naj tudi možnost poslabšanja pogojev za vožnjo zaradi vremenskih razmer, so še zapisali na Generalni policijski upravi.