Direktor doma poudarja, da bolnišnične zmogljivosti samevajo, uvedeni preventivnimi ukrepi pa so rast epidemije upočasnili. Zato po njegovem ni razloga, da takih oseb ne bi zadržali v bolnicah do takrat, ko bodo na testiranju negativni.

Foto: Slika je simbolična.

V soboški enoti doma starejših Rakičan nasprotujejo vrnitvi stanovalke, pri kateri so v soboto potrdili okužbo z novim koronavirusom. Z mariborskega univerzitetnega kliničnega centra so jih namreč obvestili, da jo bodo v prihodnjih dneh pripeljali nazaj v Mursko Soboto. Zaplet bodo z vsemi pristojnimi poskušali rešiti v petek.

Kot je v sporočilu za javnost zapisal direktor doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj, so proti vrnitvi okužene stanovalke, ker menijo, da bi s tem povzročili dodatno potencialno žarišče za širjenje okužbe s covidom-19.

Bolnišnice samevajo, domovi pa so ogroženi

“Ker v enoti nimamo nobenih potrjenih dodatnih okužb, bi bilo popolnoma nesmiselno tako osebo vračati v dom, še posebno ob dejstvu, da so bolnišnice prazne in je v njih nameščenih samo okoli 100 oseb s covidom-19,” piše Hoblaj in dodaja, da bolnišnične zmogljivosti samevajo, uvedeni preventivnimi ukrepi pa so rast epidemije upočasnili. Zato po njegovem ni razloga, da takih oseb ne bi zadržali v bolnicah do takrat, ko bodo na testiranju negativni.

Danes se bodo zato sestali predstavniki pristojnih ministrstev, občine, soboške bolnišnice, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, imenovani koordinatorji in vodstvo doma ter poskušali rešiti zaplet.

V soboški enoti so potrdili le eno okužbo, novih ni ne pri stanovalcih enote ne pri zaposlenih.