Slovenija

V četrtek nove cene bencina in dizla, kaj lahko pričakujemo?

Uredništvo , 14.08.23 ob 10:50

Ministrstvo bo nove cene izračunalo v sredo, veljati pa bodo začele v četrtek.

V četrtek nove cene bencina in dizla, kaj lahko pričakujemo?

Z ministrstva za okolje, podnebje in energijo so prejšnji teden sporočili, da bodo trenutne cene pogonskih goriv zunaj avtocest in hitrih cest, ki so v veljavi od 1. avgusta – liter bencina 1,511 evra, liter dizelskega goriva 1,558 evra, liter kurilnega olja pa 1,130 evra -, veljale do vključno srede. Danes je namreč zaradi praznika, dneva solidarnosti, dneva prost dan, prav tako je praznik, Marijino vnebovzetje, v torek.

Kakšne spremembe se nam obetajo

Ministrstvo bo tako nove cene izračunalo v sredo, veljati pa bodo začele v četrtek. Pri časniku Finance so izračunali, da se obetajo podražitve, sploh če vlada ne bo znižala trošarin. V primeru nespremenjenih trošarin bi se lahko precej podražilo dizelsko gorivo, liter tega goriva bi lahko po novem stal 1,65 evra. Podražitev bencina naj bi bila manjša, za liter naj bi bilo treba po novem odšteti 1,52 evra.

Kot omenjeno, pa bi lahko vlada podražitev ublažila s posegom v trošarine. To bi lahko bil tokrat možen scenarij, še posebej glede na nastale razmere po vremenski ujmi.

sta