Del Slovenije so že zajeli nalivi in sunki vetra. Že sedaj so nekatere samodejne meteorološke postaje v Posočju zabeležile vrednosti padavin preko 100 mm/m2, najhujše pa šele prihaja. Ob prehodu fronte se bodo namreč pojavljale nevihte z močnejšim vetrom, ki lahko ponekod poskrbi za obširen vetrolom. Intenziteta padavin bo takrat tudi najmočnejša, kar bo privedlo do silovitega porasta nekaterih rek, potokov in hudournikov, opozarjajo na Neurje.si.

Čeprav je trenutno le severozahod obarvan v najvišjo stopnjo nevarnosti, je tovrstne situacije težko natančno oceniti, zato je priporočljivo, da ste v pripravljenosti tudi drugod po regijah, kjer velja oranžna barva, ob tem opozarjajo meteorologi omenjenega portala.

Veter bo dosegal hitrosti od 70 do 100 km/h, v višjih legah tudi več

Na širšem območju Julijskih Alp in njihovega predgorja bo predvidoma še padlo od 100 do 200 L dežja na kvadratni meter. Drugod v hribovitih predelih po Sloveniji pa bo padlo od 60 do 120 L dežja na kvadratni meter.

Južni do jugozahodni veter se že krepi in se bo še okrepil v prihodnjih urah. Na oceanografski boji sunki že presegajo hitrost 70 km/h, v višjih legah pa so sunki ponekod že presegli hitrost 100 km/h. Veter bo najmočnejši v prvem delu in sredi noči na petek, ko bo v sunkih dosegal hitrosti od 70 do 100 km/h, v višjih legah tudi več. Ob nočni plimi med 21. in 4. uro bo morje ponovno poplavilo nižje dele obale v višini 30 do 40 cm, opozarjajo na ARSO.

Več o izrednih razmerah: ”Voda bo naraščala zelo hitro”.

Ponoči bo pretežno oblačno, padavine z nevihtami in nalivi bodo zajele vso Slovenijo. Vetrovno bo.

V petek bodo še občasne padavine. Čez dan se bo deloma zjasnilo, le na zahodu bo še ostalo pretežno oblačno. Meja sneženja bo povečini na nadmorski višini okoli 1500 metrov. Jugozahodni veter bo popoldne slabel. Temperature bodo povečini od 8 do 14 stopinj Celzija, poroča STA.