Na ministrstvu za digitalno preobrazbo so se odzvali na zahtevo poslanske skupine NSi, naj zaradi suma negospodarne porabe o nakupu 13.000 prenosnih računalnikov za slabih 6,5 milijona evrov razpravlja komisija DZ za nadzor javnih financ. Kot so pojasnili, so računalniki primerljivi tistim, ki jih kupujejo za zaposlene v državni upravi.

Objavo razpisa načrtovali več mesecev

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je javno naročilo za nakup računalnikov objavilo 21. julija, razdeljeno je bilo na štiri sklope, uspešni pa so bili ponudniki Lancom, Unistar, Gambit trade in Acord-92. Na ta nekaj manj kot 6,5 milijona evrov vreden nakup je pred desetimi dnevi opozoril portal preiskovalno.si z zapisom, da gre za povprečne, če ne slabše in cenovno bolj ugodne prenosne računalnike, neprimerne za resno delo. Na ministrstvu so pisanje portala takoj zavrnili.

Danes je nakup računalnikov dodatno pojasnil državni sekretar na ministrstvu za digitalno preobrazbo Miroslav Kranjc. Objavo razpisa so načrtovali več mesecev, izpeljan pa je bil tako, da so dobili dovolj dobro opremo za veliko število upravičencev, vsekakor pa ne za vse, ki bi jo potrebovali, je povedal. Zatrdil je, da so računalniki tehnično ustrezni. “Gre za računalnike, ki so primerljivi z računalniki, ki jih kupujemo za zaposlene v državni upravi,” je dejal.

Računalniki so po njegovih besedah namenjeni tistim, ki so do njih upravičeni na podlagi zakona o spodbujanju digitalne vključenosti. Med drugim so to prejemniki varstvenega dodatka ali izredne denarne socialne pomoči, prejemniki otroškega dodatka do vključno šestega dohodkovnega razreda, otroci s potrebnimi posebnimi potrebami, invalidi in upokojenci z nizkimi pokojninami.

Dodatno zagotovili tudi rabljene računalnike

Vsi ti bodo imeli možnost brezplačne izposoje računalniške opreme, in sicer na podlagi poziva, ki ga bo objavil Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS. Ker omenjenih 13.000 novih računalnikov po oceni ministrstva ne bo zadoščalo za vse upravičence, bodo skladu za izposojo računalniške opreme dodatno zagotovili tudi rabljene računalnike.

Poleg tega so v skladu z zakonom o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov med upravičence vključili pravne osebe javnega prava, prizadete v ujmi. Prijavilo se je 11 občin, katerim so skupaj odobrili zamenjavo 39 računalnikov, je še povedal Kranjc.

Računalniki na dnevnem redu seje 8. novembra

Komisija DZ za nadzor javnih financ bo imela nakup računalnikov na dnevnem redu seje 8. novembra. Po besedah poslanca NSi Aleksandra Reberška namreč obstajajo resni sumi, da je šlo za netransparentno in neučinkovito porabo javnega denarja. “Zdi se, da je bil razpis izpeljan brez jasnih ciljev, meril in kriterijev,” je dejal danes na novinarski konferenci.

STA