Najbolj burno vremensko dogajanje je bilo ponoči, padavine so že oslabele, zato je Arso za danes omilil vremensko opozorilo, je za STA pojasnil meteorolog Brane Gregorčič. Za celotno državo do popoldneva tako velja rumeno vremensko opozorilo. Poplavna nevarnost se medtem s porečja Save seli na porečje Drave, je za STA dejal hidrolog Andrej Golob.

V zadnjih 24 urah je po podatkih Arsa v severozahodni Sloveniji padlo od 60 do 150 milimetrov, krajevno pa več kot 200 milimetrov dežja. Največ padavin je bilo na območju Julijskih Alp, in sicer na Voglu, kjer so zabeležili 234 litrov na kvadratni meter. V Bovcu je padlo 228 litrov na kvadratni meter, na Kaninu 208 litrov na kvadratni meter in v Bohinjski Češnjici 198 litrov na kvadratni meter.

Za tisto območje je do zgodnjih jutranjih ur veljalo rdeče opozorilo, zdaj pa so padavine že oslabele, je potrdil Gregorčič. “Občasno bo še nekaj padavin, vendar res močnih nalivov ne pričakujemo,” je dodal.

Na Koroškem in v Savinjski regiji je v 24 urah padlo od 20 do 60 milimetrov, krajevno več kot 90 milimetrov dežja. V jugozahodni Sloveniji je padlo od 30 do 60 milimetrov, krajevno tudi okoli 100 milimetrov. Manj dežja je padlo v vzhodni in jugovzhodni Sloveniji – povečini od 10 do 30 milimetrov.

Kar se tiče poplavne nevarnosti, se težišče dogajanja medtem trenutno seli s porečja Save na porečje Drave, je za STA potrdil hidrolog na Agenciji RS za okolje (Arso) Andrej Golob.

Do poplav v zgornjem toku v okolici Maribora

redi noči so ob dolgotrajnih močnih nalivih zelo močno narasle reke v zgornjem Posočju, Zgornjesavski dolini in v porečju Save Bohinjke. V drugem delu noči se je pričel visokovodni val vzdolž Save pomikati proti osrednji Sloveniji, kjer pa ga drugi pretoki niso znatno okrepili.

Obilne padavine so poleg severozahodne Slovenije padle tudi v avstrijskem delu porečja Drave. Zaradi zelo močnih dotokov Drave v njenem zgornjem toku bo po besedah Goloba povečan tudi njen pretok na meji s Slovenijo.

Drava v okolici Dravograda narašča, postopoma pa se lahko njen pretok še nekoliko poveča, je dodal Golob. “Ta pretok se bo še nekoliko okrepil z dotoki v Sloveniji in se čez dan gibal dolvodno proti hrvaški meji,” je dodal.

Pri teh razmerah lahko pride do poplav v zgornjem toku v okolici Maribora. Hidrologi medtem pričakujejo, da se bo Drava v nekoliko širšem obsegu razlila dolvodno od Ptujskega jezera oziroma od jezu Markovci. Na tem delu po besedah Goloba pričakujejo poplave večjega obsega.

Meja sneženja se bo popoldne spustila do okoli 1400 metrov, je še dodal Gregorčič. Padavine bodo ponehale ponoči. Jutri se obeta suh dan, novo deževje pa prihaja v noči na nedeljo, ko bodo padavine od zahoda spet zajele vso Slovenijo in potem sredi dneva ponehale. Količina padavin ob tem nedeljskem prehodu vremenske fronte bo predvidoma vsaj za polovico manjša, kot je bila ta v minuli noči.