Slovenija

Ponedeljek dela prost dan, z nekaj izjemami

Uredništvo , 10.08.23 ob 20:00

V ponedeljek bo, čeprav bo zaradi odpravljanja posledic katastrofalne ujme dela prost dan, veljalo nekaj izjem.

Ponedeljek dela prost dan, z nekaj izjemami

V ponedeljek bo, čeprav bo zaradi odpravljanja posledic katastrofalne ujme dela prost dan, veljalo nekaj izjem. V petek bo poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan izdal odredbo, s katero bo ne glede na ponedeljkov prost dan predvidoma odredil delo zaposlenim pri izvajalcih kritične infrastrukture, zaposlenim v javnih zdravstvenih zavodih in pri koncesionarjih v javni zdravstveni mreži, zaposlenim v centrih za socialno delo ter zaposlenim na področju veterine.

“Razen, če predstojnik, poslovodna oseba ali poslovodni organ nemoteno delovanje zagotovi drugače,” je na današnji novinarski konferenci pojasnila direktorica Urada vlade RS za komuniciranje (Ukom) Petra Bezjak Cirman. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik bo po besedah Bezjak Cirmanove pozvala upravne enote, naj bodo odprte.

Zaradi izrednih razmer bodo v ponedeljek izjemoma dovoljen promet tovornih vozil, katerih največja masa presega 7,5 ton – dovoljen bo torej mednarodni transportni promet.

Če bo treba, bodo v ponedeljek na območjih, ki so jih prizadele poplave, za nudenje varstva otrok odprti vrtci. Na ta dan bodo kot običajno delali tudi izvajalci nujnih storitev, kot so tudi izvajalci institucionalnega varstva, kamor sodijo domovi za starejše.

Plačilni sistemi bodo delovali nemoteno

Vsi plačilni sistemi bodo v ponedeljek delovali nemoteno, tudi vsi plačilni nalogi z valuto 14. avgust bodo poravnani kot na običajen delovni dan. To pomeni, da bodo s tem datumom obremenjeni računi plačnikov, sredstva pa nakazana na račune prejemnikov plačil. To velja za vsa domača in čezmejna plačila, poslovanje na bankomatih in plačevanje s karticami, pa tudi za poslovanje spletnih in mobilnih rešitev posameznih bank.

Bančne poslovalnice bodo v ponedeljek medtem zaprte, bodo pa delale zavarovalnice. Na Ljubljanski borzi se ne bo trgovalo.

Načrtovani počitniški vozni redi

Hkrati bosta v ponedeljek medkrajevni avtobusni javni potniški promet in notranji železniški promet delovala po načrtovanem počitniškem voznem redu za delovni dan. Določene linije se zaradi neprevoznih prometnic še vedno ne izvajajo, kjer je mogoče, pa so urejeni obvozi. Ažurne informacije so na voljo na spletnih straneh koncesionarjev avtobusnega prometa in Slovenskih železnic, so sporočili z ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

Posamezna ministrstva bodo izvajanje morebitnih drugih nujnih storitev še sporočila v najkrajšem možnem času, je še napovedala Bezjak Cirman. Ob tem je spomnila, da že velja odredba poveljnika Šestana, da so lahko trgovine odprte ob nedeljah in ob dneva prostih dnevih, ni pa nujno, če se trgovci odločijo drugače.

potres
Zjutraj Slovenijo ponovno stresel potres
Slovenija
Zjutraj Slovenijo ponovno stresel potres
Uredništvo , Danes ob 07:50
Dnevna
Kdaj z vlakom iz Maribora v Ljubljano le v uri in pol?
problematični prometni režim
FOTO: Zakaj križišče na limbuški obvoznici ni krožišče?