Slovenija

Po včerajšnji nevihti v Zrečah ogromno škode

Uredništvo , 17.08.23 ob 17:34

Močna nevihta z nalivi in ponekod tudi točo je v sredo popoldne nenadoma zajela območje občin Zreče, Vitanje in Slovenske Konjice.

Po včerajšnji nevihti v Zrečah ogromno škode

Močna nevihta z nalivi in ponekod tudi točo je v sredo popoldne nenadoma zajela območje občin Zreče, Vitanje in Slovenske Konjice. Po besedah župana Zreč je nevihta v pol ure povzročila porast hudournikov in plazove, reki Dravinja in Ljubnica sta prestopili bregove. Nevihtna celica se je nahajala na območju med Loško Goro, Padeškim vrhom in Skomarjem.

Medtem ko v Slovenskih Konjicah po besedah tamkajšnjega župana Darka Ratajca nevihta ni povzročala težav, so v občinah Zreče in Vitanje plazovi in narasle vode poškodovali več cest. V Zrečah sta zaradi tega še danes zaprti dve lokalni cesti (Loška Gora – Skomarje in Loška Gora – Vitanje), druge so uspeli ponovno usposobiti za promet. Poplavljena je bila tudi žaga, je danes za STA povedal župan Boris Podvršnik.

Za dve stanovanjski hiši so izdali odredbo za izselitev, saj zaradi plazov nista več varni za bivanje. Ena družina je poiskala zavetje pri svojcih, druga je začasno nastanjena v bližnjem gostišču. Župan je povedal, da ena od teh dveh hiš zagotovo ni več primerna za bivanje, za drugo pa so naročili vnovičen pregled stanja.

Škodo ocenjujejo na okoli dva milijona evrov

Na terenu danes pregledujejo še več krajev, kjer so se sprožili plazovi in ugotavljajo stanje tamkajšnjih objektov. Že zdaj pa župan ocenjuje škodo na okoli dva milijona evrov, večinoma gre za poškodbe na cestah ob vodotokih. “Za večje zadeve moramo narediti projekte, manjše pa bomo reševali z izvedbenimi načrti, sanacijsko oziroma intervencijsko,” je dejal.

Zaradi nanosov plazov je bila v sredo nekaj časa neprevozna tudi cesta iz Zreč na Roglo med Boharino in Padeškim Vrhom.

Nekaj težav zaradi nevihte je bilo tudi v občini Vitanje. Tamkajšnji župan Andraž Pogorevc je danes za STA povedal, da so nastalo škodo že odpravili. “Nekaj hiš so ogrožali plazovi, a ne tako, da bi bile potrebne izselitve. Domačini in naše pristojne službe so to že sanirali, tudi ceste so vse prevozne,” je dejal.