Branko Gregorčič, dežurni meteorolog, je ocenil, da je za nami burna noč, je pa jutro prineslo olajšanje. Ker bo jutrišnji dan, kar se tiče vremena, mirnejši, so na Agenciie RS za okolje (Arso) razglasili rumeno opozorilo, zaradi vetra pa oranžno na Primorskem.

Zaradi močnih padavin tudi v Avstriji bo v prihodnjih dneh zelo visok vodostaj reke Drave,” je nadaljeval Gregorčič. Jutri bo po njegovih besedah miren dan, v noči na nedeljo pa nas čaka še ena vremenska fronta, ki pa bo manj izrazita, kot je bila današnja. “Zaradi vetra je izdan oranžni alarm za Primorsko, na severozahodu države pa zaradi količin padavin. Napovedujemo sicer za polovico manj padavin, vendar je treba upoštevati, da bo teren še vedno namočen in zato ne bo šlo za brezskrbno situacijo. Računamo pa, da bo manj napeto, kot je bilo to noč. Že v nedeljo popoldne bo najverjetneje posijalo sonce in začetek prihodnjega tedna bo povečini suh,” je še dejal Gregorčič.

“Skrbi nas tudi nedeljsko vremensko dogajanje. Namočenost je bistveno večja, kot je bila. Zato bo prišlo do bistvenega porasta rek, predvsem na področju Posočja, Gorenjske, Osrednje Slovenije, tokrat pa tudi na območju jugovzhodne Slovenije. Zlasti na Pokolpju in pa na območju kraških rek na Notranjskem in pa na Dolenjskem,” opozarja Janez Polajnar iz Agencije za okolje.

Drava že poplavlja

Prišli smo v drugo fazo poplavnega dogodka. “Hudourniška voda iz Gorenjske odteka proti osrednji Sloveniji. Sava je v okolici Ljubljane ravno v tem času dosegla svoj maksimum. K sreči na spodnji meji glede na včerajšnja predvidevanja. Visokovodni val se pomika proti Zasavju, kjer pričakujemo poplavljanje Save. Nekje do večera pa naj bi val dosegel Hrvaško,” pa je dejal Janez Polajnar.

“Nekoliko večje poplavno žarišče je danes na reki Dravi. Ta je prav v tem času močno narasla z dotokom iz Avstrije. Poplavlja že v Dravogradu. Poplavni val se bo proti večeru in čez noč širil proti spodnjemu toku reke Drave, zato ponekod pričakujemo bolj obsežne poplave kot običajno. Predvsem pod Mariborom, območje med kanalom in staro strugo Drave. Ta naselja bodo ogrožena. Tudi od jeza Markovci proti meji s Hrvaško bodo ogrožena naselja tekom noči, pa delno tudi jutri v jutranjih urah. Pričakujemo da bo poplavni val na Dravi v Sloveniji vztrajal nekje do noči na nedeljo. Torej še celotno soboto bo Drava poplavljala v spodnjem toku,” je še dejal Polajnar.

Da je na Dravi sprožen kompleten alarmni sistem, je potrdil tudi Srečko Šestan, poveljnik Civilne zaščite RS.